Op deze pagina staan berichten die ik gezet heb op de Facebookgroep: "Dienstmakkers NL".

 

Mijn overgrootvader Bouke Koehoren (04-02-1898 t/m 24-09-1967) als dienstplichtig soldaat bij de Landmacht in 1916. Voor die tijd een mooie fototrucage, in de rook van de sigaret: "Ik denk aan huis" en een beeltenis van zijn verloofde mijn overgrootmoeder Albertje Vening (28-02-1899 t/m 14-06-1990).

 

Ze kunnen weer van stal, de trekkers met winter configuratie, om de shelterplatforms weer sneeuwvrij te maken. Wie kan er meer over vertellen of heeft er een recenter plaatje? Foto: Theo van den Boomen.

 

Nederlandse soldaten van de Rabenhauptkazerne aan de Hereweg Westzijde te Groningen in 1910. Ze oefenden toen met nep-bajonetten met een balletje erop. Maar de militair uiterst rechts heeft een echt wapen in de hand. Ze gebruikten oude gladloops voorlaad geweren model 1841. Deze waren in de geweerwinkel van de werkplaats wapenen te Delft omgebouwd tot een Geweer die geschikt was voor een oefening met bajonetsteken. Daarbij was in de loop een spiraalveer aangebracht waarop de stang met een leren bal rustte. Als men met een zekere kracht tegen de bal drukte schoof de stang met bal een eind naar binnen de loop in. Zo werd het gevecht met bajonet op het geweer gezet op een relatief ongevaarlijke wijze beoefend en bleef de echte bajonet gewoon in de schede aan de al dan niet gedragen koppel. Bron: Bert Koe.

Hans Brouwers:

Als je de foto wat uitvergroot kun je zien dat behalve de twee geweren met oefenbajonet er vijf Steyr/Hembrug M95 geweren te ontdekken zijn, met opgestoken bajonet. Deze bajonet met een krul aan de pareerstang is eigenlijk voor 1910 al uitgefaseerd en vervangen door de bajonet die het tot mei 1940 heeft uitgehouden. Misschien werd de oude bajonet nog bij de opleiding gebruikt.

 

 

Soldaten plaatsen bussen kruit om het ijs van de bevroren rivier de Waal bij Nijmegen op te blazen in de winter van 1917. Foto: Lucas Bols.

 

Een soldaat met een Mannlicher geweer staat op wacht bij het munitiedepot van de Morspoortkazerne te Leiden in 1905. Foto: Annie Kuyt-Duijvenvoorde.

 

Mijn vader: Bouke Koehoren als dienstplichtig soldaat in opleiding (63-3)(tweede rij helemaal rechts) bij de Landmacht, 5e peloton B, DTT, kamer 4, generaal de Bonskazerne, Grave (NB).

 

Mijn vader Bouke Koehoren, lichting 63-3, bovenop een AMX-PRI, op oefening in Blomberg Duitsland in 1964. Hij was gelegerd in de Johannes Postkazerne in Havelte.

 

Mijn vader: Bouke Koehoren (63-3) (rnr: 450426195) was chauffeur op een Daf YA-328. 47 Painfbat, Regiment Infanterie Menno van Coehoorn, Johannes Postkazerne in Havelte. Op oefening in Blomberg Duitsland in 1964.

 

De Rabenhauptkazerne in Groningen. Knipsel van 27-03-1936. Bron: Kees Dobma.

 

Compagnie soldaten met militair muziekkorps o.l.v sergeant en kapelmeester Jan Zuidema in 1936 hier aan de Hereweg te Groningen vlakbij de Rabenhauptkazerne. Bron: Hilbrand Zuidema.

 

De Rabenhaupt kazerne (ca. 1930) aan de Hereweg Groningen. Word ook wel het Engelskamp genoemd. Bij de bevrijding van Groningen mede door brand verwoest. Bron: Jan de Graaf.

 

Een keer gevonden op internet: elektromagnetischewapens.nl. Een wapen die werkt met elektromagnetische straling die zou zijn ontwikkeld door de wapenindustrie in combinatie met geheime diensten en het leger. Een microgolf wapen waarmee je het lichaam van de vijand kunt laten koken waarbij de lichaamsfuncties uitvallen of waarmee je het hart kunt laten stilzetten. Is dit een broodje-aap-verhaal of is dit realiteit?

 

Reacties:

 

Mike Schillemans:

Geen fake.... er zijn zelfs ontwikkelingen op luchtdoelgebied die electrisch projectielen kan verschieten welke dusdanig snel gaan dat een zg. "voorhoudshoeken" niet meer nodig zijn....

 

Benno Gerrits:

Het kanon werkt met dezelfde technologie als een magnetron. Door met een golflengte van een millimeter elektromagnetische straling te richten op personen worden de watermoleculen onder de huid verhit, wat een intense pijn veroorzaakt. Volgens de Chinezen heeft het kanon een bereik van 80 meter tot op een kilometer. 10 dec. 2014 China ontwikkelt elektromagnetisch kanon – Webwereld

 

Erik Garderen:

Technisch gezien kan dit zeker, maar je hebt een flink elektrisch vermogen nodig en een bijzonder goede richtantenne net weinig spreiding. Een sterke laser om ogen te verblinden zal goedkoper zijn...

Overigens zijn de meeste radarsystemen niet voor niets zwaar afgeschermd, juist om te voorkomen dat met name de weke delen van de bedieners schade oplopen...

 

Frank Henzen:

Of er landen/krijgsmachten zijn die dit daadwerkelijk in hun wapen-arsenaal hebben opgenomen: wie zal het zeggen? Er bestaan vast verdragen daartegen, dus zullen zij daar niet open over zijn.

Maar de *effecten* zèlf van zo’n wapen zijn beslist geen broodje-aap-verhaal. Je lichaam heeft in je hart een elektro-magnetisch veld, alles in je lijf ‘luistert nauw’, en uiteraard moet daar vooral níets aan/mee “gemanipuleerd” of “geforceerd” worden, wil jij gezond blijven — en dús zullen er allicht krijgsmachten bestaan die juist dát als strijdmiddel willen inzetten. Gewoon weer een NBC-wapen, dus (biologisch).

Zie voor de effecten van “gerichte elektronische aanval” een rapport van Sociale Zaken, “Elektro-magnetische velden in arbeidssituaties” (2016),

https://www.arboportaal.nl/.../szw-2016...

Zo’n wapen veroorzaakt potentieel:

Tintelingen, pijn, spiertrekkingen

Verstoorde hartfunctie

Opwarming van het lichaam

Hittestress; schade aan weefsels/organen

Verlies van evenwicht, misselijkheid, duizeligheid

Elektrische stromen/velden in het hoofd

Prikkeling van het netvlies: lichtflitsen zien

Je ziet wel...

voor een krijgsmacht een geducht wapen om de tegenstander fysiek ernstig te verzwakken / uit te schakelen.

Niets om “te licht op te vatten” of af te doen als een onzinverhaal...

 

Teun Dubbelman:

Amerika gebruikt al meer dan 10 jaar een grote magnetron met richtantenne oa tegen rellen en beveiliging van ambassades. Als de richtantenne op mensenmassa's wordt gericht ervaren die mensen 'ongemak' omdat zij inwendig opwarmen.