Op deze pagina staan berichten die ik gezet heb op de Facebookgroep: "Dienstmakkers NL".

 

Voor Nederlandse (oud) militairen, van alle rangen en standen, dienstplichtig of beroeps, oudgediende of nog steeds actief, veteraan of niet, iedere militair is hier welkom. Foto: Rob Karssen.


 

Parade op de Grote Markt in Groningen op 9 januari 1939 door het 12e Regiment infanterie gelegerd in de Rabenhauptkazerne. Dit ter ere van het 125 jarig jubileum van dat regiment waarbij de toenmalige Groningse burgemeester Van der Linde een redevoering hield. Er werd tijdens deze ceremonie ook een gedenkplaat onthuld die nu bewaard is gebleven in de Esserberg in Haren.

De route van de parade waarbij ook ingedeeld Vaandel- en Muziekkorps van het 12e Regiment: Rabenhauptkazerne, Heerebrug, Heeresingel, Radesingel, Winschoterkade, Steentilbrug, Schuitendiep Oostzijde, Turfsingel Oostzijde, Ebbingebrug, Oude Ebbingestraat, Grote Markt, Gelkingestraat, Kleine Gelkingestraat, Zuiderdiep, Rademarkt, Verlengde Oosterstraat, Verbindingskanaal Zuidzijde Heereweg en Rabenhauptkazerne.

Foto is afkomstig uit de collectie van Kees Dobma en de bron van het verhaal komt van Wiert Veen.


 

Het Spookpeloton van de LIMOS werd oorspronkelijk opgericht in 1952 door eerste luitenant Schildmeijer van de Koninklijke Luchtmacht, een peloton wat toen bestond uit hoofdzakelijk dienstplichtigen. Het kreeg de bijnaam Spookpeloton omdat er tijdens de feilloze exercitie geen hoorbare commando's te horen waren. Op de foto van Henk Blouw: Een exercitie op 2 juli 1988 tijdens de Open dagen op vliegbasis Deelen ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum van de Koninklijke Luchtmacht. Voor meer verhalen en foto's van de rekruten van de LIMOS, sluit je dan aan bij de groep 'LIMOS Nijmegen en andere KLu bases', door op de onderstaande link te drukken: https://www.facebook.com/groups/580655150027116


 

14 augustus 2023 is het precies 34 jaar geleden dat ik hier bij de LIMOS in Nijmegen door de poort kwam om mijn dienstplicht te vervullen bij de Koninklijke Luchtmacht. Ik werd maandagmorgen gebracht naar het treinstation in Groningen door mijn grootvader en moest één keer overstappen in Zwolle. In Nijmegen aangekomen op het station werden alle rekruten opgewacht door een aantal onderofficieren op het perron en gingen we per touringcar naar de LIMOS. Op die eerste dag liet ik alles maar op mij afkomen met alle formaliteiten die horen bij de mobilisatie zoals introductie op het terrein en de Prins hendrikkazerne waar ik gelegerd werd. Een hal met lange tafels waarbij alle paperassen in orde werden gemaakt en waar ook een fotograaf was voor een pasfoto met een krijtbord erboven met het registratienummer. Daarna de MGD, kledingmagazijn en de bioscoop waar we allen onder de krijgstucht werden gesteld door de basiscommandant. Het was het begin van de wereld van afkortingen zoals HID, OOBT en PSU. De éérste vrijdagmorgen na opkomst en voor het weekendverlof kreeg iedere rekruut een stereo-prik, in de ene arm een Tyfus-immunisatie en in de andere een DTP spuit. De soldatenopleiding op de LIMOS duurde als OB’er 8 week en op 9 oktober 1989 moest ik me melden op vliegbasis Leeuwarden waar ik een opleiding kreeg tot soldaat-techniek/trekkerchauffeur.

Meer verhalen en foto’s van de (mede-)rekruten van de LIMOS? Sluit je dan aan bij de groep ‘LIMOS Nijmegen en andere KLu bases’ door op de onderstaande link te drukken: https://www.facebook.com/groups/580655150027116

Foto: Fotoafdrukken Koninklijke Luchtmacht.


 

Op de foto van Jan Eichelsheim: Één van de gebouwen van de Prins Hendrikkazerne in Nijmegen anno 2007. Het kazernecomplex werd in 1995 afgestoten door de KLu toen het nog onderdeel was van de LIMOS en is daarna in gebruik genomen door het COA. Ik ben daar gelegerd geweest tijdens mijn soldatenopleiding op de LIMOS in augustus en september 1989. Voor verhalen en foto's van (mede-) rekruten van de LIMOS kun je op de onderstaande link drukken:

https://www.facebook.com/groups/580655150027116


 

Deze maand is het weer zover op de derde dinsdag: Prinsjesdag en de ceremoniële rijtoer door Den Haag waarna het staatshoofd tijdens de zitting van de verenigde vergadering van de Staten-Generaal de troonrede uitspreekt. Op de foto van Fotoafdrukken Koninklijke Luchtmacht: De erewacht namens de KLu in 1958 aan de Korte Vijverberg in Den Haag. Ik heb tijdens mijn opleiding op de LIMOS in 1989 een generale repetitie daarvan mogen aanschouwen die gehouden werd op het terrein van de LIMOS. Nieuwsgierig naar verhalen en foto's van (mede-) rekruten van de LIMOS? Sluit je dan aan bij de groep 'LIMOS Nijmegen en andere KLu bases' door op de onderstaande link te drukken, je komt bijna altijd wel een mede rekruut tegen van de zelfde lichting.

https://www.facebook.com/groups/580655150027116


 

In 1985 landde er een Alouette III op het LIMOS-complex waarbij Gerard van Kuijk en zijn toenmalige vriendin een dagje in mochten meevliegen. Het LIMOS-complex waarbij veel carrières zijn begonnen bij de Koninklijke Luchtmacht. Interesse in verhalen en foto's van (mede-)rekruten van de LIMOS zie dan hier de groep: 'LIMOS Nijmegen en andere KLu bases' door op de onderstaande link te drukken:

https://www.facebook.com/groups/580655150027116


 

Op de foto van Henk Blouw: Een AOO instructeur die een briefing geeft over de M-55 vierling mitrailleur aan een zestal LB'ers op de LIMOS in 1979. Meer verhalen en foto's over rekruten van de LIMOS sluit je dan aan bij de groep 'LIMOS Nijmegen en andere KLu bases' door op de onderstaande link te drukken:

https://www.facebook.com/groups/580655150027116


 

De Bofors 40L70 volautomatische luchtdoelkanon gecombineerd met een Flycatcher waren in gebruik bij de KLu bij luchtverdedigingscomponenten op de Nederlandse vliegbases tussen 1979 en 1999 en van 1980 tot 1988 bij 12GGW in Duitsland. Op de foto van Henk Blouw: De opleiding tot het bedienen van een 40L70 bij de LIMOS op 3 juli 1979. Deze 40L70 stond in een loods bij de MT op het terrein tegenover het kazerne complex aan de andere kant van de Postweg. Meer verhalen en foto’s van (mede-)rekruten van de LIMOS sluit je dan aan bij die groep door op de onderstaande link te drukken: https://www.facebook.com/groups/580655150027116


 

Op de foto: De Krayenhoffkazerne in Nijmegen anno nu een rijksmonument die herbergt kunstarteliers, kantoorruimtes en een restaurant genaamd: “In de kazerne”. Gebouwd in 1904 en 1905 en werd geopend in 1905 als de Eerste infanterie Kazerne. In 1934 vernoemd naar Cornelis Rudolphus Krayenhoff (2-6-1758 t/m 24-11-1840) een Nijmeegse generaal, arts, waterbouwkundige en cartograaf en een korte tijd als minister van oorlog.

In 1948 werd de Krayenhoffkazerne in gebruik genomen door de Koninklijke Luchtmacht en in 1953 bijeengevoegd met de Snijders- en Prins Hendrikkazerne wat te samen de LIR (Luchtmacht Instructie Regiment) werd en wat in 1961 omgedoopt werd tot de LIMOS. Dat was het complex waar jaarlijks +/- 4700 rekruten werden opgeleid tot soldaat of korporaal binnen het kader van de Koninklijke Luchtmacht. In 1995 werd de LIMOS afgestoten door de KLu en gingen de opleidingen over naar de KMSL (Koninklijke Militaire School Luchtmacht) te Hoogerheide. Nieuwsgierig naar de verhalen en foto's van de (mede-)rekruten van de LIMOS klik dan op de onderstaande link van de groep: "LIMOS Nijmegen en andere KLu bases":

https://www.facebook.com/groups/580655150027116

Foto komt van de Facebookpagina: Kunst in de Kazerne.


 

Op de foto: De Snijderskazerne in 1935. Gebouwd in 1904 en 1905 samen met de bijna identieke Krayenhoffkazerne. Geopend in 1905 als de tweede Infanteriekazerne voor het 11e Regiment. In 1934 vernoemd naar Generaal Cornelis Jacobus Snijders (29-9-1852 t/m 26-5-1939). Tussen 1948 en 1995 in gebruik bij de Koninklijke Luchtmacht en bijgevoegd met de Krayenhoff- en Prins Hendrikkazerne vormde het samen het opleidingscentrum voor soldaten en korporaals namelijk het Luchtmacht Instructie Regiment (LIR) wat in 1961 werd omgedoopt naar LIMOS. Nieuwsgierig naar verhalen en foto’s van (mede-)rekruten van de LIMOS sluit je dan aan met de groep: “LIMOS Nijmegen en andere KLu bases” door te drukken op de onderstaande link:

https://www.facebook.com/groups/580655150027116

Foto: Regionaal Archief Nijmegen.


 

Aan het nummer 12 wat ze dragen zijn dit waarschijnlijk 'Wielrijders'. Zijn er ook leden van deze groep die hier meer aanvullende informatie over hebben dan wat op internet is te vinden? Waarschijnlijk ingedeeld bij het 12e regiment infanterie Van Rabenhaubtkazerne, Heereweg te Groningen.

Originele tekst: 

Wij staan op wacht en denken aan ... ja waar zouden deze drie militairen aan denken , hier een foto gemaakt bij Steenmeijer in Groningen op 5 maart 1930, op de foto staan links Lucas Alkema, die had een winkel aan de Jonkersvaart en ging met de bakfiets langs de deuren, de middelste is Jan van der Velde die kwam uit Willemstad/Jonkersvaart ... en dan de derde (de rechter), tja wisten wij het maar, tot op de dag van vandaag is dit onbekend, helpen jullie mee het op te lossen, de inzender zou jullie dankbaar zijn. Foto komt van de Facebookpagina: Oud Marum.


 

Een overzicht van vliegtuigtrekkers die dienen (in kleur) of hebben gediend (zwart/wit) bij de Koninklijke Luchtmacht. Ikzelf trekkerchauffeur op een Douglas Super Taskmaster in 89/90 op vliegbasis Leeuwarden.

#1 Clarktor CT40. Foto: Collectie Losse Fotografische Objecten Koninklijke Luchtmacht.

#2 David Brown Taskmaster 950. Foto: Fotoafdrukken Koninklijke Luchtmacht.

#3 Douglas Super Taskmaster. Foto: Fotoafdrukken Koninklijke Luchtmacht.

#4 Mercedes-Benz MB Trac 700K. Foto: René Vink.

#5 ATA 5000 GS elektrische tractor. Foto: Foeke Keijzer.

#6 ATA E800 elektrische tractor. Foto: Eindhovens Dagblad.

#7 Schopf LATT FM68AB. Photo: WIKIMEDIA COMMONS.

#8 Eagle TT-8 AWD. Photo: Airshow Today.


 

Ik had ooit een overzicht geplaatst in deze groep over vliegtuigtrekkers die in gebruik zijn of waren bij de KLu. Hierbij een aanvulling namelijk de Schopf LATT, FM68AB vliegtuigtrekker. Deze word o.a. gebruikt voor het verslepen van de Lockheed C-130H Hercules, zie de eerste foto van Vladimir Dmitriyev op vliegbasis Eindhoven. Op de tweede foto, die komt van de internetsite WIKIMEDIA COMMONS, deze trekker die gebruikt word op vliegbasis Volkel. Wie van jullie rijden hierop of hebben erop gereden?


 

De stichting Fokker Four is een organisatie van vrijwilligers die zich ten doel heeft gesteld om een vloot van vier historische Fokker S-11 'Instructor' vliegtuigen in de lucht te houden en aan het publiek te tonen. Fokker Four is ondergebracht in het Luchtvaart-Themapark Aviodrome op het vliegveld Lelystad. Foto: Peter Steehouwer en Ben Ullings.


 

Deze F-104 D-8060 voor het op te zetten 'Koude Oorlog" museum te Teuge is niet origineel maar is een ex-Lufwaffe 24+46 kist die is geschilderd in grijs KLu schema. Maar we moeten vooral blij zijn dat er nog zo'n mooi gerestaureerd exemplaar is, dat overigens ook een Koude Oorlog geschiedenis heeft. De originele D-8060 ging in januari 1982 naar Turkije en vloog voor 193 squadron op Balikesir AB. Foto: Jurgen van Toor bij Skydeck Teuge, Gelderland 29 november 2019.


 

Een gerestaureerde Ryan STA in de kleurstelling van de Nederlandse militaire luchtvaart op de Tyabb Airshow van zondag 8 maart 2020. Dit evenement word daar om de twee jaar gehouden op de regionale luchthaven van de stad Tyabb in Australië. Dit vliegtuig maakt deel uit van de Air Force Heritage Collection nadat het in juli 2019 was geschonken door het Temora Aviation Museum. Dit vliegtuig werd gebouwd door Ryan Aeronaultical Company in de VS. De grootste exportklant van deze vliegtuigbouwer was de Nederlandse overheid. In 1940 bestelden ze 108 Ryans waarvan 24 uitgerust met vlotters. Zestig daarvan waren bestemd voor de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (ML-KNIL) vanaf hun hoofdbasis te Bandoeng op Java. De andere 48 werden geëxploiteerd door de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) vanaf hun hoofdbasis in Morokrembangan in de buurt van Soerabaja ook op Java. De meeste Ryan STA's overleefden de Japanse invasie en werden voor 8 maart 1942 naar Australië geëvacueerd. Foto’s: Duncan Fenn Photography.


 

De Curtis-Wright model 21 onderscheppingsjager in 1938 ontwikkeld door Saint Louis Airplane Division in de VS. Er zijn er maar slechts 65 exemplaren van gemaakt waarvan China er 35 van kocht en de Nederlandse regering 24 voor de Nederlandse Luchtvaartafdeling. De Nederlandse versie had een inwaarts-intrekkend landingsgestel, een iets grotere brandstoftank, twee 7,62 mm machinegeweren in de vleugels en twee 12,7 mm machinegeweren in de neus. Maar omdat we in mei 1940 onder de voet waren gelopen door de Duitsers werden ze afgeleverd aan Nederlands-Indië. Toen daar de oorlog uitbrak in december februari 1942 met de Japanners moesten ze het opnemen tegen de Japanse Nakaijma Ki-43-I’s en de Mitsubishi A6M2 Zero’s. Er werden vier luchtoverwinningen geclaimd maar helaas door de numerieke meerderheid van de Japanners zijn de toestellen helaas verloren gegaan tijdens de luchtgevechten en bombardementen. Op één toestel na die gevangen werd genomen door de Japanners en naar Japan werd verscheept naar een testcentrum in Tachikawa. Foto: The Java Gold's Blog.


 

In het najaar van 1989 moest een collega trekkerchauffeur van mij op vliegbasis Leeuwarden een F-104 Starfighter verslepen vanaf de vliegbasis naar de Frieslandhal toe dwars door Leeuwarden heen. Het diende daar als decoratie ten behoeve van de expositie ter ere van het 175 jarig jubileum van de Koninklijke Marechaussee. Voor de rit door Leeuwarden moesten de vleugels wel demonteert worden. Deze Starfighter diende oorspronkelijk als lesobject voor de praktijkopleiding tot trekkerchauffeur achter hangaar 4 (zie foto 1). Ook ben ik een foto tegengekomen in een Facebookgroep van een F-104 Starfighter die versleept werd voor de KNVOL regio Soesterberg over de provinciale weg de N237 (zie foto 2). Waar dat ter ere van was en wanneer heb ik nog niet kunnen achterhalen. Misschien dat één van jullie dat weten.

Foto1: Patrick Kroos. Foto2: Jan Tjarks.


 

Mijn overgrootvader Bouke Koehoren (04-02-1898 t/m 24-09-1967) als dienstplichtig soldaat bij de Landmacht in 1916. Voor die tijd een mooie fototrucage, in de rook van de sigaret: "Ik denk aan huis" en een beeltenis van zijn verloofde mijn overgrootmoeder Albertje Vening (28-02-1899 t/m 14-06-1990).


 

Ze kunnen weer van stal, de trekkers met winter configuratie, om de shelterplatforms weer sneeuwvrij te maken. Wie kan er meer over vertellen of heeft er een recenter plaatje? Foto: Theo van den Boomen.


 

Nederlandse soldaten van de Rabenhauptkazerne aan de Hereweg Westzijde te Groningen in 1910. Ze oefenden toen met nep-bajonetten met een balletje erop. Maar de militair uiterst rechts heeft een echt wapen in de hand. Ze gebruikten oude gladloops voorlaad geweren model 1841. Deze waren in de geweerwinkel van de werkplaats wapenen te Delft omgebouwd tot een Geweer die geschikt was voor een oefening met bajonetsteken. Daarbij was in de loop een spiraalveer aangebracht waarop de stang met een leren bal rustte. Als men met een zekere kracht tegen de bal drukte schoof de stang met bal een eind naar binnen de loop in. Zo werd het gevecht met bajonet op het geweer gezet op een relatief ongevaarlijke wijze beoefend en bleef de echte bajonet gewoon in de schede aan de al dan niet gedragen koppel. Bron: Bert Koe.

Hans Brouwers:

Als je de foto wat uitvergroot kun je zien dat behalve de twee geweren met oefenbajonet er vijf Steyr/Hembrug M95 geweren te ontdekken zijn, met opgestoken bajonet. Deze bajonet met een krul aan de pareerstang is eigenlijk voor 1910 al uitgefaseerd en vervangen door de bajonet die het tot mei 1940 heeft uitgehouden. Misschien werd de oude bajonet nog bij de opleiding gebruikt.

 


 

Soldaten plaatsen bussen kruit om het ijs van de bevroren rivier de Waal bij Nijmegen op te blazen in de winter van 1917. Foto: Lucas Bols.


 

Een soldaat met een Mannlicher geweer staat op wacht bij het munitiedepot van de Morspoortkazerne te Leiden in 1905. Foto: Annie Kuyt-Duijvenvoorde.


 

Mijn vader: Bouke Koehoren als dienstplichtig soldaat in opleiding (63-3)(tweede rij helemaal rechts) bij de Landmacht, 5e peloton B, DTT, kamer 4, generaal de Bonskazerne, Grave (NB).


 

Mijn vader Bouke Koehoren, lichting 63-3, bovenop een AMX-PRI, op oefening in Blomberg Duitsland in 1964. Hij was gelegerd in de Johannes Postkazerne in Havelte.


 

Mijn vader: Bouke Koehoren (63-3) (rnr: 450426195) was chauffeur op een Daf YA-328. 47 Painfbat, Regiment Infanterie Menno van Coehoorn, Johannes Postkazerne in Havelte. Op oefening in Blomberg Duitsland in 1964.


 

De Rabenhauptkazerne in Groningen. Knipsel van 27-03-1936. Bron: Kees Dobma.


 

Compagnie soldaten met militair muziekkorps o.l.v sergeant en kapelmeester Jan Zuidema in 1936 hier aan de Hereweg te Groningen vlakbij de Rabenhauptkazerne. Bron: Hilbrand Zuidema.


 

De Rabenhaupt kazerne (ca. 1930) aan de Hereweg Groningen. Word ook wel het Engelskamp genoemd. Bij de bevrijding van Groningen mede door brand verwoest. Bron: Jan de Graaf.


 

Een keer gevonden op internet: elektromagnetischewapens.nl. Een wapen die werkt met elektromagnetische straling die zou zijn ontwikkeld door de wapenindustrie in combinatie met geheime diensten en het leger. Een microgolf wapen waarmee je het lichaam van de vijand kunt laten koken waarbij de lichaamsfuncties uitvallen of waarmee je het hart kunt laten stilzetten. Is dit een broodje-aap-verhaal of is dit realiteit?

 

Reacties:

 

Mike Schillemans:

Geen fake.... er zijn zelfs ontwikkelingen op luchtdoelgebied die electrisch projectielen kan verschieten welke dusdanig snel gaan dat een zg. "voorhoudshoeken" niet meer nodig zijn....

 

Benno Gerrits:

Het kanon werkt met dezelfde technologie als een magnetron. Door met een golflengte van een millimeter elektromagnetische straling te richten op personen worden de watermoleculen onder de huid verhit, wat een intense pijn veroorzaakt. Volgens de Chinezen heeft het kanon een bereik van 80 meter tot op een kilometer. 10 dec. 2014 China ontwikkelt elektromagnetisch kanon – Webwereld

 

Erik Garderen:

Technisch gezien kan dit zeker, maar je hebt een flink elektrisch vermogen nodig en een bijzonder goede richtantenne net weinig spreiding. Een sterke laser om ogen te verblinden zal goedkoper zijn...

Overigens zijn de meeste radarsystemen niet voor niets zwaar afgeschermd, juist om te voorkomen dat met name de weke delen van de bedieners schade oplopen...

 

Frank Henzen:

Of er landen/krijgsmachten zijn die dit daadwerkelijk in hun wapen-arsenaal hebben opgenomen: wie zal het zeggen? Er bestaan vast verdragen daartegen, dus zullen zij daar niet open over zijn.

Maar de *effecten* zèlf van zo’n wapen zijn beslist geen broodje-aap-verhaal. Je lichaam heeft in je hart een elektro-magnetisch veld, alles in je lijf ‘luistert nauw’, en uiteraard moet daar vooral níets aan/mee “gemanipuleerd” of “geforceerd” worden, wil jij gezond blijven — en dús zullen er allicht krijgsmachten bestaan die juist dát als strijdmiddel willen inzetten. Gewoon weer een NBC-wapen, dus (biologisch).

Zie voor de effecten van “gerichte elektronische aanval” een rapport van Sociale Zaken, “Elektro-magnetische velden in arbeidssituaties” (2016),

https://www.arboportaal.nl/.../szw-2016...

Zo’n wapen veroorzaakt potentieel:

Tintelingen, pijn, spiertrekkingen

Verstoorde hartfunctie

Opwarming van het lichaam

Hittestress; schade aan weefsels/organen

Verlies van evenwicht, misselijkheid, duizeligheid

Elektrische stromen/velden in het hoofd

Prikkeling van het netvlies: lichtflitsen zien

Je ziet wel...

voor een krijgsmacht een geducht wapen om de tegenstander fysiek ernstig te verzwakken / uit te schakelen.

Niets om “te licht op te vatten” of af te doen als een onzinverhaal...

 

Teun Dubbelman:

Amerika gebruikt al meer dan 10 jaar een grote magnetron met richtantenne oa tegen rellen en beveiliging van ambassades. Als de richtantenne op mensenmassa's wordt gericht ervaren die mensen 'ongemak' omdat zij inwendig opwarmen.