Op deze pagina staan berichten die ik gezet heb op de Facebookgroep: "Dienstmakkers NL".
Voor Nederlandse (oud) militairen, van alle rangen en standen, dienstplichtig of beroeps, oudgediende of nog steeds actief, veteraan of niet, iedere militair is hier welkom. Foto: Rob Karssen.

Aan het nummer 12 wat ze dragen zijn dit waarschijnlijk 'Wielrijders'. Zijn er ook leden van deze groep die hier meer aanvullende informatie over hebben dan wat op internet is te vinden? Waarschijnlijk ingedeeld bij het 12e regiment infanterie Van Rabenhaubtkazerne, Heereweg te Groningen.
Originele tekst:
Wij staan op wacht en denken aan ... ja waar zouden deze drie militairen aan denken , hier een foto gemaakt bij Steenmeijer in Groningen op 5 maart 1930, op de foto staan links Lucas Alkema, die had een winkel aan de Jonkersvaart en ging met de bakfiets langs de deuren, de middelste is Jan van der Velde die kwam uit Willemstad/Jonkersvaart ... en dan de derde (de rechter), tja wisten wij het maar, tot op de dag van vandaag is dit onbekend, helpen jullie mee het op te lossen, de inzender zou jullie dankbaar zijn. Foto komt van de Facebookpagina: Oud Marum.

De stichting Fokker Four is een organisatie van vrijwilligers die zich ten doel heeft gesteld om een vloot van vier historische Fokker S-11 'Instructor' vliegtuigen in de lucht te houden en aan het publiek te tonen. Fokker Four is ondergebracht in het Luchtvaart-Themapark Aviodrome op het vliegveld Lelystad. Foto: Peter Steehouwer en Ben Ullings.

Deze F-104 D-8060 voor het op te zetten 'Koude Oorlog" museum te Teuge is niet origineel maar is een ex-Lufwaffe 24+46 kist die is geschilderd in grijs KLu schema. Maar we moeten vooral blij zijn dat er nog zo'n mooi gerestaureerd exemplaar is, dat overigens ook een Koude Oorlog geschiedenis heeft. De originele D-8060 ging in januari 1982 naar Turkije en vloog voor 193 squadron op Balikesir AB. Foto: Jurgen van Toor bij Skydeck Teuge, Gelderland 29 november 2019.

Een gerestaureerde Ryan STA in de kleurstelling van de Nederlandse militaire luchtvaart op de Tyabb Airshow van zondag 8 maart 2020. Dit evenement word daar om de twee jaar gehouden op de regionale luchthaven van de stad Tyabb in Australië. Dit vliegtuig maakt deel uit van de Air Force Heritage Collection nadat het in juli 2019 was geschonken door het Temora Aviation Museum. Dit vliegtuig werd gebouwd door Ryan Aeronaultical Company in de VS. De grootste exportklant van deze vliegtuigbouwer was de Nederlandse overheid. In 1940 bestelden ze 108 Ryans waarvan 24 uitgerust met vlotters. Zestig daarvan waren bestemd voor de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (ML-KNIL) vanaf hun hoofdbasis te Bandoeng op Java. De andere 48 werden geëxploiteerd door de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) vanaf hun hoofdbasis in Morokrembangan in de buurt van Soerabaja ook op Java. De meeste Ryan STA's overleefden de Japanse invasie en werden voor 8 maart 1942 naar Australië geëvacueerd. Foto’s: Duncan Fenn Photography.



De Curtis-Wright model 21 onderscheppingsjager in 1938 ontwikkeld door Saint Louis Airplane Division in de VS. Er zijn er maar slechts 65 exemplaren van gemaakt waarvan China er 35 van kocht en de Nederlandse regering 24 voor de Nederlandse Luchtvaartafdeling. De Nederlandse versie had een inwaarts-intrekkend landingsgestel, een iets grotere brandstoftank, twee 7,62 mm machinegeweren in de vleugels en twee 12,7 mm machinegeweren in de neus. Maar omdat we in mei 1940 onder de voet waren gelopen door de Duitsers werden ze afgeleverd aan Nederlands-Indië. Toen daar de oorlog uitbrak in december februari 1942 met de Japanners moesten ze het opnemen tegen de Japanse Nakaijma Ki-43-I’s en de Mitsubishi A6M2 Zero’s. Er werden vier luchtoverwinningen geclaimd maar helaas door de numerieke meerderheid van de Japanners zijn de toestellen helaas verloren gegaan tijdens de luchtgevechten en bombardementen. Op één toestel na die gevangen werd genomen door de Japanners en naar Japan werd verscheept naar een testcentrum in Tachikawa. Foto: The Java Gold's Blog.

In het najaar van 1989 moest een collega trekkerchauffeur van mij op vliegbasis Leeuwarden een F-104 Starfighter verslepen vanaf de vliegbasis naar de Frieslandhal toe dwars door Leeuwarden heen. Het diende daar als decoratie ten behoeve van de expositie ter ere van het 175 jarig jubileum van de Koninklijke Marechaussee. Voor de rit door Leeuwarden moesten de vleugels wel demonteert worden. Deze Starfighter diende oorspronkelijk als lesobject voor de praktijkopleiding tot trekkerchauffeur achter hangaar 4 (zie foto 1). Ook ben ik een foto tegengekomen in een Facebookgroep van een F-104 Starfighter die versleept werd voor de KNVOL regio Soesterberg over de provinciale weg de N237 (zie foto 2). Waar dat ter ere van was en wanneer heb ik nog niet kunnen achterhalen. Misschien dat één van jullie dat weten.
Foto1: Patrick Kroos. Foto2: Jan Tjarks.


Mijn overgrootvader Bouke Koehoren (04-02-1898 t/m 24-09-1967) als dienstplichtig soldaat bij de Landmacht in 1916. Voor die tijd een mooie fototrucage, in de rook van de sigaret: "Ik denk aan huis" en een beeltenis van zijn verloofde mijn overgrootmoeder Albertje Vening (28-02-1899 t/m 14-06-1990).

Ze kunnen weer van stal, de trekkers met winter configuratie, om de shelterplatforms weer sneeuwvrij te maken. Wie kan er meer over vertellen of heeft er een recenter plaatje? Foto: Theo van den Boomen.

Nederlandse soldaten van de Rabenhauptkazerne aan de Hereweg Westzijde te Groningen in 1910. Ze oefenden toen met nep-bajonetten met een balletje erop. Maar de militair uiterst rechts heeft een echt wapen in de hand. Ze gebruikten oude gladloops voorlaad geweren model 1841. Deze waren in de geweerwinkel van de werkplaats wapenen te Delft omgebouwd tot een Geweer die geschikt was voor een oefening met bajonetsteken. Daarbij was in de loop een spiraalveer aangebracht waarop de stang met een leren bal rustte. Als men met een zekere kracht tegen de bal drukte schoof de stang met bal een eind naar binnen de loop in. Zo werd het gevecht met bajonet op het geweer gezet op een relatief ongevaarlijke wijze beoefend en bleef de echte bajonet gewoon in de schede aan de al dan niet gedragen koppel. Bron: Bert Koe.
Hans Brouwers:

Soldaten plaatsen bussen kruit om het ijs van de bevroren rivier de Waal bij Nijmegen op te blazen in de winter van 1917. Foto: Lucas Bols.

Een soldaat met een Mannlicher geweer staat op wacht bij het munitiedepot van de Morspoortkazerne te Leiden in 1905. Foto: Annie Kuyt-Duijvenvoorde.

Mijn vader: Bouke Koehoren als dienstplichtig soldaat in opleiding (63-3)(tweede rij helemaal rechts) bij de Landmacht, 5e peloton B, DTT, kamer 4, generaal de Bonskazerne, Grave (NB).

Mijn vader Bouke Koehoren, lichting 63-3, bovenop een AMX-PRI, op oefening in Blomberg Duitsland in 1964. Hij was gelegerd in de Johannes Postkazerne in Havelte.

Mijn vader: Bouke Koehoren (63-3) (rnr: 450426195) was chauffeur op een Daf YA-328. 47 Painfbat, Regiment Infanterie Menno van Coehoorn, Johannes Postkazerne in Havelte. Op oefening in Blomberg Duitsland in 1964.



De Rabenhauptkazerne in Groningen. Knipsel van 27-03-1936. Bron: Kees Dobma.

Compagnie soldaten met militair muziekkorps o.l.v sergeant en kapelmeester Jan Zuidema in 1936 hier aan de Hereweg te Groningen vlakbij de Rabenhauptkazerne. Bron: Hilbrand Zuidema.

De Rabenhaupt kazerne (ca. 1930) aan de Hereweg Groningen. Word ook wel het Engelskamp genoemd. Bij de bevrijding van Groningen mede door brand verwoest. Bron: Jan de Graaf.

Een keer gevonden op internet: elektromagnetischewapens.nl. Een wapen die werkt met elektromagnetische straling die zou zijn ontwikkeld door de wapenindustrie in combinatie met geheime diensten en het leger. Een microgolf wapen waarmee je het lichaam van de vijand kunt laten koken waarbij de lichaamsfuncties uitvallen of waarmee je het hart kunt laten stilzetten. Is dit een broodje-aap-verhaal of is dit realiteit?
Reacties:
Mike Schillemans:
Geen fake.... er zijn zelfs ontwikkelingen op luchtdoelgebied die electrisch projectielen kan verschieten welke dusdanig snel gaan dat een zg. "voorhoudshoeken" niet meer nodig zijn....
Benno Gerrits:
Het kanon werkt met dezelfde technologie als een magnetron. Door met een golflengte van een millimeter elektromagnetische straling te richten op personen worden de watermoleculen onder de huid verhit, wat een intense pijn veroorzaakt. Volgens de Chinezen heeft het kanon een bereik van 80 meter tot op een kilometer. 10 dec. 2014 China ontwikkelt elektromagnetisch kanon – Webwereld
Erik Garderen:
Technisch gezien kan dit zeker, maar je hebt een flink elektrisch vermogen nodig en een bijzonder goede richtantenne net weinig spreiding. Een sterke laser om ogen te verblinden zal goedkoper zijn...
Overigens zijn de meeste radarsystemen niet voor niets zwaar afgeschermd, juist om te voorkomen dat met name de weke delen van de bedieners schade oplopen...
Frank Henzen:
Of er landen/krijgsmachten zijn die dit daadwerkelijk in hun wapen-arsenaal hebben opgenomen: wie zal het zeggen? Er bestaan vast verdragen daartegen, dus zullen zij daar niet open over zijn.
Maar de *effecten* zèlf van zo’n wapen zijn beslist geen broodje-aap-verhaal. Je lichaam heeft in je hart een elektro-magnetisch veld, alles in je lijf ‘luistert nauw’, en uiteraard moet daar vooral níets aan/mee “gemanipuleerd” of “geforceerd” worden, wil jij gezond blijven — en dús zullen er allicht krijgsmachten bestaan die juist dát als strijdmiddel willen inzetten. Gewoon weer een NBC-wapen, dus (biologisch).
Zie voor de effecten van “gerichte elektronische aanval” een rapport van Sociale Zaken, “Elektro-magnetische velden in arbeidssituaties” (2016),
https://www.arboportaal.nl/.../szw-2016...
Zo’n wapen veroorzaakt potentieel:
—Tintelingen, pijn, spiertrekkingen
—Verstoorde hartfunctie
—Opwarming van het lichaam
—Hittestress; schade aan weefsels/organen
—Verlies van evenwicht, misselijkheid, duizeligheid
—Elektrische stromen/velden in het hoofd
—Prikkeling van het netvlies: lichtflitsen zien
Je ziet wel...
voor een krijgsmacht een geducht wapen om de tegenstander fysiek ernstig te verzwakken / uit te schakelen.
Niets om “te licht op te vatten” of af te doen als een onzinverhaal...
Teun Dubbelman:
Amerika gebruikt al meer dan 10 jaar een grote magnetron met richtantenne oa tegen rellen en beveiliging van ambassades. Als de richtantenne op mensenmassa's wordt gericht ervaren die mensen 'ongemak' omdat zij inwendig opwarmen.
