Op deze pagina staan berichten die ik gezet heb op de Facebookgroep: "LIMOS/KLu Kazernes".

 

Snijders, Prins Hendrik en Krayenhoff Kazerne Nijmegen. Voor iedereen die militair actief is geweest bij de LIMOS kazernes en daarna voor de Koninklijke Luchtmacht. (LIMOS = luchtmacht instructie militaire opleidingen school). Foto: Rob Hermans.


 

Op de foto: Een General Dynamics F-16A Blok 20 MLU Fighting Falcon J-616 onder licentie gebouwd door Fokker, die versleept wordt door een Mercedes-Benz MB Trac 700K vliegtuigtrekker op 24 september 2024 op Vliegbasis Volkel. In gebruik genomen door de Koninklijke Luchtmacht op 14 mei 1982 en een Mid-Live Update (MLU) vanaf 1995. Verhuisd naar RAF Fairford op 17 juli 2024 en voorzien van een speciale kleurstelling op de staart en brandstoftanks ter ere van het 50-jarig jubileum van de F-16. Foto: Edwin van Boxtel.


 

Tijdens mijn tijd als dienstplichtige bij de KLu heb ik 2 keer een open dag meegemaakt. In 1989 op vliegbasis Volkel toen ik nog op de LIMOS zat en er heen was gestuurd als soldaat-algemeen om daar corvee werkzaamheden te verrichten. In 1990 op vliegbasis Leeuwarden als soldaat-techniek/trekkerchauffeur waar ik 's Morgens stand-by was bij de hydrazine-kar vlakbij de Run-up op noord en 's middags stand-by bij de Cross Servicing op zuid. Het is jammer dat ze dit soort evenementen voor de toekomst hebben wegbezuinigd. Al is het maar om de KLu te presenteren en te promoten bij het brede publiek met al zijn mogelijkheden voor carrières bij de KLu van nieuwe rekruten. Foto's: Fotoafdrukken Koninklijke Luchtmacht.


 

In september 1985 moest ik voor de keuring voor de militaire dienstplicht naar Groningen naar het keuringsgebouw die stond op het terrein van de voormalige Rabenhauptkazerne aan de Hereweg. 's Morgens bij de keuring moest ik allemaal schriftelijke testjes doen in een klaslokaal om de basiskennis te etaleren waaraan je theoretisch aan moest voldoen om überhaupt aan een opleiding te mogen beginnen bij krijgsmacht en 's middags was er een medische keuring. Paar dagen later kreeg ik thuis het bericht dat ik was goedgekeurd en dat ik bloedgroep A negatief had en werd ingedeeld bij de KLu. Op 14 augustus 1989 moest ik me melden in Nijmegen bij de LIMOS. Normaal moest ik me daar al melden in 1985 maar ik kreeg 4 jaar uitstel om mijn MBO-opleiding af te ronden.

Stukje geschiedenis:

In april 1945 werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de Rabenhaubtkazerne door Canadees Artillerievuur in brand geschoten. Na de oorlog was de schade zo groot dat er besloten werd om alles te slopen. Na de gedeeltelijke sloop bleef het overgebleven restant van de kazerne in gebruik bij garnizoen Groningen en andere krijgsmacht onderdelen totdat het in 1958 helemaal werd gesloopt. In de hoogtijdagen van de Koude Oorlog in 1955 werd er besloten om daar een locatie te bouwen voor de militaire keuringen en een atoombunker bunker waarvan uit het Luchtwachtcentrum Groningen opereerde.

Op de foto van Arnold G. Pool het keuringsgebouw.


 

Op de foto: Majoor J.J.P.A. Bieringa bij een Douglas vliegtuigtrekker. Commandant Motor Transport (CMT) vliegbasis Volkel. Datering: 1989. Foto: Fotoafdrukken Koninklijke Luchtmacht.

Na de LIMOS op 6 oktober 1989 begon voor mij de cursus tot chauffeur op deze vliegtuigtrekker op vliegbasis Leeuwarden. Op 16 november 1989 was ik geslaagd voor mijn praktijk en theorie examen en kreeg ik officieel de functie Soldaat-techniek/trekkerchauffeur bij het MT-squadron waar Majoor Lelie commandant van was. (zijn voorletters waren niet te lezen in mijn militairpaspoort).


 

In een afgeladen (oude) Stadion 'De Goffert' in Nijmegen, het LIMOS detachement van het 1e Instructie Squadron, die het defilé opent in 1971 o.l.v. Gerard Hendriks. Foto: Willem Bongers.


 

Wachtlopen, iedereen moest het op de LIMOS tenminste één keer gedaan hebben of je stond reserve op het wachtrooster. Ik had de pech dat ik moest wachtlopen van zaterdag op zondag zodat ik maar een zeer kort weekendverlof had. Op de foto een LB’er die aan het posten is bij de ingang aan de Gelderselaan in 1980.

Foto: Collectie Fotoafdrukken Koninklijke Luchtmacht.


 

Tijdens een basisoefening op vliegbasis Leeuwarden in 1990 zat ik als OB'er voor de gelegenheid bij de Basis Beveiligings Vlucht (BBV), wat een onderdeel was van de LB. Deze Vlucht moest wachtposten bemannen rond de basis en bij het munitiedepot op noord. De communicatie met het wachtcommandocentrum verliep met behulp van veldtelefoons. Op de foto een veldtelefoon van Duitse makelij zoals gebruikt in de jaren '60, '70 en '80 in het Nederlandse leger. Foto: Bo Vondeling.


 

De Eerste Infanteriekazerne aan de Groesbeekseweg, geopend in 1905. Vanaf 1934 werd hij omgedoopt tot Krayenhoffkazerne.

Foto: Rembrandt Utrecht/Amsterdam en komt uit het Regionaal Archief Nijmegen.

https://hdl.handle.net/21.12122/352897


 

Naast de LIMOS te Nijmegen zijn er ook rekruten die een opleiding hebben genoten op Luchtmacht Kader School te Schaarsbergen (LKS) na 1 mei 1960 heette het de Koninklijke Kaderschool Luchtmacht (KKSL), kazerne te zien op de foto. Het is opgegaan in de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) gevestigd op vliegbasis Woensdrecht in Hoogerheide. Deze is medio jaren 90 van de vorige eeuw is ontstaan uit een fusie van naast de Koninklijke Kaderschool Luchtmacht (KKSL) met nog een drietal andere luchtmacht opleidingsinstellingen te weten de Luchtmacht Officiersschool (LUOS) te Woensdrecht, Luchtmacht Elektronische en Technische School (LETS) te Schaarsbergen en de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School (LIMOS) te Nijmegen. Foto komt van de website: Kazernes, Kampen en Legerplaatsen.


 

Als jochie veel van zulke strips verslonden, niet wetende dat ik later tijdens mijn diensttijd net zoals de personages in deze strips ook te maken zou krijgen met gevechtsvliegtuigen. Niet om er in te vliegen maar om ze te verslepen en soms te voorzien van extra fuel tanks. Je kunt wel zeggen dat de passie voor de militaire luchtvaart er bij mij al vroeg in zat. Foto: Paagman Privilege.


 

Een afbeelding van een Spitfire Mk XVI TD322 met de markeringen van 3W-M van 322 squadron. Gestationeerd op vliegbasis Twente in het voorjaar van 1945. TD322 diende bij het squadron tot aan het einde van de tweede wereldoorlog en nog een tijdje verder met het vliegen van gewapende verkenningsmissies en aanvallen van gronddoelen. Net als de andere vliegtuigen van de eenheid had het de Nederlandse oranje omgekeerde driehoek geschilderd op de romp onder de bakboordruit. Het had ook beschildering op de motorkap van de squadronmascotte Polly Grey een grijze papegaai met rode staart die neergestreken was op een hand waarbij de duim omhoog was. De Spitfire TE311 was in opdracht van de RAF Battle of Britain Memorial Flight (BBMF) ook met deze markeringen beschilderd. Foto & bron: Gary Eason.


 

Inderdaad een Fokker G.1:

Fokker de Nederlandse vliegtuigfabrikant na de Eerste Wereldoorlog die 36 van deze G.1's heeft geleverd aan de Koninklijke Luchtmacht net voordat op 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak in Nederland. Slechts 23 waren op dat moment klaar voor de strijd. Er waren ook 25 van deze vliegtuigen besteld door de Spaanse luchtmacht maar die zijn daar nooit aangekomen vanwege de oorlog. Daarvan konden er 10 door de Nederlanders gereed en in gebruik worden genomen. De G.1's schoten in de vijf oorlogsdagen heel wat Duitse vliegtuigen neer, totdat Duitsland Rotterdam bombardeerde en Nederland capituleerde. Daarna namen de Duitsers de resterende (meerdere werden op de grond en in de lucht al vernield) een tijdlang zelf in gebruik. Meestal om piloten op te leiden voordat ze met de Messerschmidt Me-110 gingen vliegen. De oranje driehoek met zwarte contouren op deze foto is het symbool voor de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat het normale symbool te veel leek op dat van Tsjecho-Slowakije. Bron: Henk Franken. Geschilderde afbeelding: Mikromir bouwdoos.


 

Hoe lang krijgen we dit mooie plaatje nog te zien? Foto komt van de Facebookpagina: Bengorskiaviationphotography.


 

Deze Fokker F27-300M Troopship van het 334 squadron was achtereenvolgens gestationeerd op vliegbasis Ypenburg, Soesterberg en Eindhoven van 1960 tot 1996. Dit toestel was een militaire transportvariant van de F27 ontwikkeld door Fokker voor de Koninklijke Luchtmacht met een extra grote vrachtdeur en andere aanpassingen om het geschikt te maken voor het vervoeren van vracht. Later ook inzetbaar als navigatietrainer als vervanging van de Beech TC-45J. In 1973 uitgerust met o.a. stands voor instructeur, een periscopisch sextant aan rechterkant dak en een intrekbare driftmeter aan linkerkant romp.

Deze foto komt van de facebookpagina: The Aviation Photo Company.


 

De NF-5 de K-3028 en hier op de foto de K-3041 werden van een speciale beschildering voorzien vlak voor de vliegshow van de Royal International Air Tattoo (RIAT), die gehouden werd op 23 en 24 juli 1979 op vliegbasis Greenham. De piloot Majoor Pieter Smith behaalde daar de derde prijs voor de beste solo-jet-demo en de Embassy Aerobatic Trophy. De K-3041 was operationeel bij de KLu van 1970 tot 1989 waarna het aan Turkije werd verkocht. Het was een demokist in 1979/80 waarmee het 313 squadron, die gestationeerd was op vliegbasis Twenthe, het demo programma verzorgde.

Foto komt van de Facebookpagina: The Aviation Photo Company.


 

De North American AT-16 Harvard toestellen waren operationeel bij de KLu tussen 1946 en 1968 en werden tot 1962 hoofdzakelijk gebruikt als lesvliegtuig voor de voortgezette vliegeropleiding (VVO) en de vliegerinstructeursopleiding (VIO) op de vliegbasis Gilze-Rijen. Op dit vliegtuig behaalde men het Groot Militair Vliegbrevet. Ook werd het toestel vaak gebruikt door ex-vliegers met een grondbaan om hun vlieguren vol te maken. Op de foto die gemaakt is op 21 juni 2008 op vliegbasis Leeuwarden: De B-118 die deel uitmaakt van de vloot van de KLu Historische Vlucht op vliegbasis Gilze-Rijen. Foto: AirHistory.net.


 

Nederlandse demo F-16 de J-193 van het 311 Squadron op de vlieglijn bij RAF Fairford Verenigd Koninkrijk op 24 juli 1993.

Foto: Peter Terlouw.


 

F-16 MLU de J-055 van het Demo Team van de KLu die meedoet aan de vliegshow van de RIAT (Royal International Air Tattoo) van 2005 die gehouden is op vliegbasis RAF Fairford, Verenigd Koninkrijk. Deze grootste militaire vliegshow ter wereld word jaarlijks altijd gehouden in het derde weekend van juli en trekt doorgaans 150.000 tot 160.000 toeschouwers. De J-055 als demo kist was de vervanger van de J-016 en kreeg een nieuw kleurdesign namelijk het ‘sonic boom’ schema: Zwart geschilderde voorkant met een achterzijde geschilderd in grijze en zilveren strepen. Foto: John Holdoway.


 

Nederland ontving in 1951 de Thunderjets van de Verenigde Staten in het kader van het ‘Mutual Defence Assistance Program’. Onderdeel van dat programma was om de Luchtmacht van de NAVO-partners zo snel mogelijk op orde te brengen. Nederland ontving 200 stuks, 21 F-84E’s en 179 F-84G’s waar negen squadrons mee uitgerust zouden worden. De eerste Thunderjets werden tijdens de Internationale Luchtvaartshow Ypenburg overgedragen aan de Luchtstrijdkrachten (LSK) door generaal Eisenhower. De beginperiode werden gekenmerkt door vele fatale ongelukken met dit toestel als gevolg door onervarenheid waardoor de Luchtstrijdkrachten in vijf jaar tijd 50 van die toestellen verloor. In 1956 werden de Thunderjets afgelost door de Republic F-84F Thunderstreaks. Op de foto: Een F-84E met squadron-code TP-7, wat betekent dat het toebehoorde aan 306 recce-squadron. Foto komt uit de collectie van: Ton van der Zee & Michael de Boer.


 

Een gedeelte van de Snijderskazerne en het Protestant Militair Tehuis (P.M.T.) aan de Gelderselaan 2. Foto is gemaakt op 2 maart 1993 door Theo van Zwam en komt uit het Regionaal Archief Nijmegen.


 

Fotovlucht Soesterberg was een afdeling van de KLu die met militaire luchtfotografen de diverse soorten luchtfotografie uitvoerden van 1967 tot eind 2008. Tegenwoordig zijn luchtfotografen onderdeel van het Mediacentrum van Defensie. Op de foto de J-063 van het 313 squadron op vliegbasis Volkel. Foto: Aoo Eric Vorstenbosch.


 

Deze Hawker Hunter was in 1956 gebouwd in Coventry en in 1957 ondergebracht bij het RAF 247 Squadron als de XF515. In de jaren zeventig werd dit toestel opgewaardeerd door het te versterken van de vleugels en het aanbrengen van een remparachute. In 1995 werd dit toestel particulier verkocht en ontving het de registratie G-KAXF. In 2007 wist de Dutch Hawker Hunter Foundation beslag te leggen op dit toestel. Na toestemming van de Koninklijke Luchtmacht mocht het naast de XF357 (‘N-321’) vliegen vanaf Leeuwarden als de N-294 als demo kist. Foto komt van de Facebookpagina: Air Power.

Origineel bericht:

Op 20 juli 2020 was het 69 jaar geleden dat bedrijfstestpiloot Neville Duke de eerste vlucht maakte met de Hawker Hunter bij Boscombe Down, Salisbury, VK (20 juli 1951). Door veel experts gezien als een van de beste - en meest elegante - vliegtuigen van het midden van de jaren '50, diende de Hunter de RAF als hoofdonderschepping van 1954 tot 1963 en diende hij veel langer andere luchtwapens, waaronder die van India, Jordanië en Zweden.

8 april 2022 is bekend geworden dat we deze Hunter Mk.6 niet meer in het airshow circuit zullen zien, aangezien dit toestel is verkocht aan een Canadese firma.


 

RF-84F Thunderflash TP-19 op de Luchtvaartdagen van 2018 die in en rond het Nationaal Militair Museum werd gehouden in Soesterberg. Deze Thunderflash was een verkenningsvliegtuig die in de neus zes camera’s had. Het was operationeel bij de KLu van mei 1956 t/m maart 1963 bij het 306 squadron op vliegbasis Laarbruch (West-Duitsland) en later op vliegbasis Deelen. Daarna ging het toestel in 1963 naar Griekenland waarna het in 1988 weer terugkwam naar Nederland met het origineel KLu schema in het depot van het Nationaal Militair Museum. Foto: DefensieFotografie.


 

Bij de introductie van de F-16 bij het 322-Squadron vandaag precies 41 jaar geleden op 1 april 1981 was er aanleiding om terug te blikken in de tijd op de jachttraditie van vliegbasis Leeuwarden. De F-16 werd vergezeld door een Starfighter van 323-squadron. De Royal Air Force was behulpzaam met de Meteor VZ467 met de markeringen van het 324-squadron en van de Hunter XF435 met de markeringen van het 325-squadron. De squadrons 324 en 325 werden in 1964 opgeheven wat toen samenviel met de introductie van de Starfighter. Bron van de internetsite: Airliners.net.


 

Een Nederlandse F-16 van het 312 squadron tijdens de vrijdag repetitie van vliegshow RIAT 2003 die gehouden werd op zaterdag 19 en zondag 20 juli op vliegbasis RAF Fairford. Hij kwam uit een loop door een lage wolk extreem laag en moest de volledige naverbrander toepassen om te herstellen. Zie de rook van de 'smokewinders' om te zien uit welke hoek hij moest herstellen.

Bron & foto: Dave Hill.


 

De Republic F-84 Thunderstreaks van het 314 en 315 squadron van de Welschap vliegbasis Eindhoven in een mooie 'echelon' formatie in het midden van de jaren ‘60. In drie kleuren camouflage namelijk donkergroen, donkerblauw en de onderzijde in PRU blauw. Goed zichtbaar bij zonnige omstandigheden want dan zouden ze echt oplichten en dan komt de prachtige camouflage duidelijk naar voren. Foto: Constantin D. Parnos.


 

Een Nederlandse PC-7 Turbo Trainer in de oude kleuren op vliegbasis Gilze Rijen tijdens de Open Dagen van 2005. De Koninklijke Luchtmacht leidt aankomende vliegers met dat toestel op voor de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) door de Koninklijke Militaire School Luchtmacht op vliegbasis Woensdrecht. Foto: Jurjen Schaeffer.


 

Een optocht van twee Klu Fokker F-27's 'Troopships' in de oorspronkelijke kleuren, die versleept werden door een David Brown tractor. De C4 en C1 komen langs en waren goed te zien omdat de KLu destijds enthousiastelingen goed gezind was, gezien het lage hekje. Vliegbasis Soesterberg 25 augustus 1971. Foto: Henk Schakelaar.


 

De North American F-86K Sabre was operationeel bij de KLu van 1955 tot 1964 op vliegbases Soesterberg en Twenthe bij het 700, 701 en 702 squadron. Op de foto het toestel die in 1973 geschonken is door de Italiaanse Luchtmacht aan het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en heeft de Q-305 700 squadron markering gekregen. De originele Q-305 is in 1964 gesloopt. Het toestel was precies op tijd voor de viering van 60 jaar KLu op 30 juni 1973. Foto: Jan van Harn.


 

Na de LIMOS in oktober 1989 gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden waar ik een opleiding kreeg tot vliegtuigtrekkerchauffeur bij de rijschool van het MT-squadron. De praktijkles daarvan was bijna altijd op het platform achter Hangaar 4. Eerst oefenen met een platte wagen die twee assen had en daarna met een F-104 Starfighter van de LETS. Het was de bedoeling dat we achteruit gingen slalommen om de pionnen heen en dan inparkeren in een denkbeeldige hangaar. Dit was een hele kunst omdat je te maken hebt met twee draaipunten. Na zo'n middagje lessen had je een behoorlijke stijve nek van het achteruit kijken. Onze instructeur was het burgerpersoneelslid Johan Schaafsma, misschien wel bekend onder de Leeuwarden-gangers onder ons, hij had thuis ook een eigen autorijschool.


 

Deze F-104G Starfighter de D-8053 fotografeerde Roger Seroo in april 1990 op de LIMOS in Nijmegen, waar het de voorheen opgestelde F-84F Thunderstreak de P-205 verving als poortwachter. Vandaag de dag is de D-8053 te vinden in Nieuw Millingen in een jaren zestig kleurstelling. Foto: Roger Seroo.


 

Deze foto is gemaakt vanuit de verkeerstoren op de Vliegbasis Volkel, 27-09-2017, tijdens een bezoek geregeld door Spotting Group Volkel. F-16AM J-868, de 8-serie, oorspronkelijk 312 SQN operationeel geleverd. Foto: Van Loenhout Mees. Met dank aan Theo Rombout voor de informatie bij deze foto.


 

Deze foto is gemaakt tijdens de jaarlijkse oefening Frisian Flag van zondag 8 t/m vrijdag 20 april 2018 op vliegbasis Leeuwarden. Het is een internationale oefening waarbij twee keer per dag een missie word gevlogen waar elk 50 straaljagers aan meedoen, met als doel piloten te trainen op samenwerking in lastige situaties. Op de foto een deelnemer in shelter 528 die, als ik het goed heb, vroeger gebruikt werd voor de WSA (Weapon Storage Area). Foto: Jan Tjarks.


 

298 Squadron Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Gilze-Rijen viert 75-jarig jubileum op 16 april 2020 met zijn speciaal geschilderde CH-47 Chinook van grafisch ontwerper Jeroen van Veenendaal en aangebracht op de Chinook door schilders van het 980 Squadron van Main Support Base Woensdrecht. Foto's komen van de Facebookpagina: European Airshows. Foto credits: Kerosene Creations.


 

Van augustus 1952 t/m juni 1972 heeft het vliegtuig met straalaandrijving de Lockheed T-33 bij de Koninklijke Luchtmacht voornamelijk dienstgedaan als trainingsvliegtuig voor de jachtvliegopleiding (JVO) en de transitie vliegopleiding (TVO). Foto komt van de Facebookpagina: T-33A Shooting Star.


 

Een Dutch Hawker Hunter die meedeed aan de vliegshow tijdens de Luchtmachtdagen van de Klu, die plaats vond van vrijdag 14 t/m zaterdag 15 juni 2019 op vliegbasis Volkel. Foto komt van de Facebookpagina: Jetwash Aviation Photos.


 

Deze mooi bewaard gebleven F-86K Sabre staat in het Nationaal Militair Museum op vliegbasis Soesterberg. Er waren 63 van deze kisten in dienst bij de KLu van 1955 t/m 1964. Ze waren verdeeld over de squadrons 700, 701 en 702 op vliegbases Twenthe en Soesterberg. Foto: Peter Terlouw.


 

Een innerlijk verlangen voor vele naar de tijd die voorbij is: De J-06. Hier op de foto in landing op startbaan 05 op vliegbasis Leeuwarden op 28 maart 2020. Op 22 september 2020 vloog die zijn laatste missie van vliegbasis Leeuwarden naar Volkel na ruim 32,5 jaar trouwe dienst. Foto: Neno Plat.


 

Op 20 en 21 juni 2014 opende de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht haar deuren voor het publiek voor de open dagen. Dat jaar was de vliegbasis Gilze-Rijen de locatie waar het evenement plaatsvond. Niet minder dan 245.000 bezoekers namen de gelegenheid om het zelf van dichtbij mee te maken. Op de foto het volgende citaat: “The Mighty Lion of the Netherlands, reveals her claws”. Foto van de Facebookpagina: World Of Fighter Jets.


 

Op 14 augustus 1989 ben ik opgekomen bij de Prins Hendrikkazerne in Nijmegen voor mijn soldaten opleiding van 2 maand ter vervulling van mijn dienstplicht van 14 maand bij de Koninklijke Luchtmacht. De Prins Hendrikkazerne is gebouwd tussen 1909 en 1911 en bood onderdak aan de opleidingsschool voor soldaten en onderofficieren van de KNIL. In 1951 werd het in gebruik genomen door de KLu en werd de kazerne samengevoegd met de Krayenhoff- en de Snijderskazerne in 1953 tot de LIR (Luchtmacht Instructie Regiment) wat in 1961 omgedoopt werd tot LIMOS (Luchtmacht Instructie Militaire Opleidingen School). In 1995 werd het LIMOS-complex afgestoten door de KLu en werd de Prins Hendrikkazerne in gebruik genomen door het COA en werd het een asielzoekerscentrum tot de dag van vandaag. Op de foto die is genomen door Henk Baron vanuit een bouwkraan bij de torenspits van de Christus Koningkerk de Prins Hendrikkazerne anno 2005. Meer te weten komen over de (mede-)rekruten van de LIMOS sluit je dan aan bij de groep 'LIMOS Nijmegen en andere KLu bases' door op de onderste link te drukken:

https://www.facebook.com/groups/580655150027116

Foto: Henk Baron.


 

De J-646 van het 312 Squadron van vliegbasis Volkel was één van de vele F-16’s die een flypast maakten om het 70-jarig bestaan van de NAVO te vieren. Dit vond plaats op de ’s werelds grootste militaire vliegshow van de Royal International Air Tattoo (RIAT) van 2019 op RAF Fairford in Gloucestershire in het Verenigd Koninkrijk. Normaal is dit evenement altijd in het derde weekend van juli en trekt doorgaans meer dan 150.000 toeschouwers. Foto: Vince Nysse.


 

Hawker Hunter N-321 tussen de bloempjes op vliegbasis Gilze-Rijen, 24 oktober 2013. Bij de Dutch Hawker Hunter Foundation vloog enige jaren deze Hunter T.8C met nep registratie N-321. Maar omdat die te kampen had met te veel technische problemen om hem in de lucht te houden werd die weggedaan. Daarvoor kwam in de loop van 2021 een Hunter tweezitter mk.68 vanuit Zwitserland (ex- J-4205) die gaat vliegen bij de Dutch Hawker Hunter Foundation in een KLu schema met nep registratie N-322.

Bron: IPMS Nederland. Foto: Antoine Bosboom.


 

Prachtige foto van drie poortwachters van vliegbasis Volkel. De F-84F Thunderstreak, de F-104 Starfighter en de F-16 Fighting Falcon. Foto: Michael de Boer / Dutch Starfighter Foundation.


 

Op de foto: De Airbus A330 die versleept word door een Schoph vliegtuigtrekker heeft net als zijn voorganger de KDC-10 meerdere functies: Het moet ingezet worden voor het transport van goederen, personeel en het tanken in de lucht. De Airbus A330 is een stuk moderner dan de KDC-10. Zo kan het toestel bijvoorbeeld naast de F-16 veel meer verschillende typen vliegtuigen in de lucht bijtanken. Foto komt van de Facebookpagina: Lower Saxony Aviation.


 

Oude schietbaan van de LIMOS in Heumensoord nog steeds in gebruik, door militairen die gestationeerd zijn op vliegbasis Volkel, door de Koninklijke Marechaussee en door Bureau Wedstrijdsport CLSK. Foto: Leo Creusen.


 

Als ik een foto van een straaljager deel in deze groep, moet het wel iets bijzonders zijn en daar voldoet deze foto helemaal aan. Ik had hem ook gedeeld in de groep: 'F-104 Starfighter Koninklijke Luchtmacht' waarvan ik veel respons kreeg.
Op de foto: Een prachtig bovenaanzicht van een F-104 Starfighter bij het Nationaal Militair Museum Soesterberg.
Foto komt van de Facebookpagina: Frank Crebas Aviation Photography.
@frankcrebras


 

De Lockheed Martin F-35 Lightning II pronkt met zijn kunnen op de Luchtmachtdagen van 2019 op vliegbasis Volkel. Dit toestel is van het 323 TES (Test & Evaluation Squadron) die gestationeerd is op Edwards Air Force Base, Californië en overgevlogen om aan dit evenement deel te nemen. Foto komt van de Facebookpagina: Jetwash Aviation Photos.


 

Dit mooie plaatje is genomen vanuit de stelling van een 40L70 Flightcatcher die destijds in 1988 bovenop een shelter stond van vliegbasis Twente, de J-141 van het helaas opgeheven 315 Squadron. Foto & bron: Harold Pot.


 

Blikvanger op vliegveld Teuge: Een Fokker S-11 PH-SLO/E-38 in de originele kleuren van de Klu. Na de bevrijding van ons land ontwerpt Fokker deze twee-/driezits lesvliegtuig waarin bewust werd gekozen voor een naast-elkaar-opstelling van de instructeur en leerling-vlieger. De KLu had direct in het begin al belangstelling voor dit toestel als vervanger van de Tiger Moth en bestelde er 39 exemplaren van. In 1950 kwamen de eerste toestellen in dienst en werden geplaatst bij de Elementaire Vlieger Opleiding (EVO) op de vliegbasis Woensdrecht en later in 1968 op vliegbasis Gilze-Rijen omdat Woensdrecht een slapende basis werd. Naast de KLu heeft ook de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) sinds 1954 gebruikt gemaakt van dit toestel, waarbij er 9 van de KLu werden geleend. Eerst werden de Marine-vliegers op vliegbasis Woensdrecht opgeleid en in 1970 op Marinevliegkamp De Kooy in Den Helder bij het Vliegtuig Squadron 9 waarbij ze de toestellen in eigendom kregen. Kenmerken van het toestel waren de grote cockpit met achter de zitplaatsen ruimte voor de bagage, een derde stoel of een extra brandstoftank van 114 liter en geknikte poten van het landingsgestel. Eind 1973 werden de toestellen door de KLu buiten gebruik gesteld en werd er tevens afscheid genomen van de laatste vliegtuigen met enkele zuigermotor bij de KLu. Foto: Bart Hoekstra.


 

Er was in 1933 bij de Nederlandse Luchtvaartafdeling vraag naar een zwaar bewapend toestel die langdurig het Nederlandse luchtruim kon controleren met lange luchtpatrouilles. Dit werd de Fokker T.V (T-5) lichte bommenwerper die in 1934 door Fokker was ontworpen en die plaats bood aan een vijf bemanningsleden. Een commandant-bommenrichter-observator, een vlieger, een 2e vlieger-topschutter, een radioman-schutter en een boordschutter. In 1938 nam de Luchtvaartafdeling er 16 stuks van in dienst waarvan tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940 er 9 toestellen operationeel waren bij de Nederlandse Bombardeer Vliegtuig Afdeling (BomVa), waarvan acht gestationeerd op vliegbasis Schiphol en één op vliegbasis Texel. Tijdens de eerste confrontatie met de vijand werden ze niet gebruikt voor de ontworpen rol als bommenwerper maar als bommenwerpervernietiger vanwege de voorwaarts 1 x 20 mm kanon waarbij talloze Duitse vliegtuigen zijn neergeschoten. Hierna werden ze toen wel ingezet in hun ontworpen rol waarbij ze de oprukkende Duitse colonnes bombardeerden. Samen met de Nederlandse Fokker G-1’s was er een grote slag uitgevoerd op de transportvloot van luchtlandingsdivisies van de Luftwaffe waarbij zeker 30 Junkers 52/3m werden uitgeschakeld. Hierna verloor Hitler het vertrouwen in een dergelijke inzet van zijn luchtlandingsdivisies en voornamelijk door de grote verliezen die het leed eenmaal op de grond. Verder werd vliegveld Ockenburg en later ook vliegveld Waalhaven gebombardeerd waar de Duitsers geland waren. Verder werd gepoogd de Maasbruggen in Rotterdam te bombarderen en op 13 mei ook nog de brug bij Moerdijk, die al op 10 mei door Duitse parachutisten veroverd was, met de enige inzetbare Fokker T.V. Na de capitulatie schijnen er vijftal overgebleven Fokker T.V's te zijn gebruikt door de Duitsers waarvan een gedeelte nog in aanbouw was bij Fokker fabriek.

Grafische afbeelding is afkomstig van: David Cole.


 

We bouwen steadily but surely verder aan onze nieuwe capaciteiten in de Koninklijke Luchtmacht. Steeds meer 5thGenAF kisten aan de kop van de baan op onze velden, zo ook op Vliegbasis Leeuwarden vandaag. Mooi! Met dank aan Dennis Luyt voor dit bericht.


 

Een Fokker S14 'Machtrainer' op de luchtvaartdagen van 25 en 26 augustus 2018 op Park Vliegbasis Soesterberg bij het Nationaal Militair Museum. Heeft dienstgedaan tussen 1955 en 1967 als straaltrainer voor de jachtvliegeropleiding bij de KLu. Het was 's werelds eerste trainer ontworpen toestel uitgerust met een straalmotor. De enige bestellingen voor deze toestellen kwamen van de KLu die er twintig stuks van ontving en werden gestationeerd op vliegbases Twente bij de Jachtvliegschool, Soesterberg, Ypenburg en Woensdrecht. Foto: Kofi Mzunguwamap.


 

Een Havilland Canada DHC-2 Beaver van Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht bij de Luchtmachtdagen op 14 en 15 juni 2019 op vliegbasis Volkel. De éénmotorige vliegtuigen die gebouwd werden tussen 1947 en 1967 door Havilland Canada en ontvangen werden in Nederland in 1956 onder het Mutuel Defence Assistance Program (MDAP) op vliegbasis Valkenburg bij het 334 squadron wat later naar Ypenburg verhuisde. Vervolgens in 1966 naar vliegbasis Deelen bij het 300 squadron waar ze deel uitmaakten van de Groep Lichte Vliegtuigen (GPLV). De toestellen werden gebruikt voor o.a. transportopdrachten, verbindingsvliegtuigen en andere utility taken en werden veelvuldig gebruikt in het Waddengebied. Ze hadden als voordeel dat ze maar een korte start en landingsbaan nodig hadden. Later had bijna elke vliegbasis in Nederland wel zo’n toestel voor algemeen gebruik. Ze werden in september 1974 door de KLu uit dienst gesteld. Interessant om te vermelden dat deze S-9 samen met een Harvard een flyby heeft gegeven op 11 juni 2020 boven Schiermonnikoog in verband met de viering van 75 jaar vrijheid van dat eiland, het laatste stukje Nederland dat is bevrijd. Foto: Neno Plat.


 

Een gerestaureerde Ryan STA Special vliegt over een maïsveld bij Brodhead, Wisconsin. De grootste exportklant van vliegtuigbouwer Ryan Aeronaultical Company in de VS was de Nederlandse overheid. In 1940 bestelden de Nederlanders 108 Ryans, waarvan 24 uitgerust met vlotters. Zestig daarvan waren bestemd voor de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (ML-KNIL), te bedienen vanaf hun hoofdbasis te Bandoeng, op Java. De andere 48 werden geëxploiteerd door de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) meestal van zijn hoofdbasis in Morokrembangan, in de buurt van Soerabaja, ook op Java. De meeste hiervan overleefden de Japanse invasie en werden voor 8 maart 1942 naar Australië geëvacueerd. Foto: Gillis Auliard.


 

De Nederlandse Brewster Buffalo F2A's waren de belangrijkste gevechtsvliegtuigen die de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger (ML-KNIL) inzette tegen de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de ogen van vele luchtvaarthistorici was het toestel een mislukking, maar in de bekwame handen van Nederlands-Indische gevechtspiloten was het een succes. Het toestel was weliswaar langzamer en slechter manoeuvreerbaar ten opzichte van de superieure Japanse Mitsubishi A6M Zero, maar had een goed incasserings- en uithoudingsvermogen. Een replica bevindt zich in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Foto: E. Donders.


 

Het Nederlandse 323 TES (Test and Evaluation Squadron) is momenteel gestationeerd op de vliegbasis Edwards (Californië). Daar is het squadron verantwoordelijk voor de Operationele Test & Evaluatie (OT&E) van de F-35 voor de Koninklijke Luchtmacht.

Foto: @323tespr.


 

Een Fokker G-1A 'Jachtkruiser' van 3 JaVa gestationeerd op vliegbasis Waalhaven. Deze bleek tijdens de Duitse inval in mei 1940 één van de weinige Nederlandse toestellen te zijn die enigszins tegen de Duitse jachtvliegtuigen waren opgewassen. Er werden enkele vijandelijke toestellen mee neergeschoten. Bron: Peter Braun. Geschilderde afbeelding: Wiek Luijken.


 

Een line-up van Fokker D.XXI-gevechtsvliegtuigen van de voorloper van de Klu de Nederlandse Luchtvaartafdeling (LVA) op vliegbasis Schiphol eind jaren 30. De D.XXI’s waren voor hun tijd baanbrekend maar tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren ze verouderd en hadden geeneens een intrekbaar landingsgestel. Ze waren interessant voor landen met een bescheiden industrie want die konden die toestellen zelf bouwen zonder grote investeringen. Natuurlijk hebben Nederlandse en Finse piloten laten zien wat goed opgeleide piloten kunnen doen in die toestellen en dat is naar veler mening de grootste verdienste van de D.XXI. Foto: Wikipedia.


 

Een Nederlandse AT-16 ‘Harvard’ van Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht tijdens de 21e editie van de vliegshow ‘Stampe Fly In’ op vliegbasis Deurne in Antwerpen op 4 juni 2011. De AT-16’s werden bij de KLu hoofdzakelijk gebruikt als lesvliegtuig voor de voortgezette vliegeropleiding (VVO) en de vliegerinstructeuropleiding (VIO) op vliegbasis Gilze-Rijen tot 1962 en die waren allemaal in het kanarie geel. Ze zijn geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf North American Aviation in 1943. Foto: VisionOn Photography.


 

In de periode van maandag 29 april tot en met donderdag 14 november 2019 hebben 11 F-16 vliegers de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) gevolgd op vliegbasis Leeuwarden. Deze hoogwaardige training werd georganiseerd door het 322 TACTES squadron. TACTES staat voor Tactische training, Evaluatie en Standaardisatie. 322 was hét kenniscentrum voor Europese landen die met de F-16 opereren.

2 foto's hieronder:

Royal Netherlands Air Force.

General Dynamics F-16AM (J-514) Fighting Falcon.

313 Tiger Squadron RNLAF.

FWIT 2019 / Leeuwarden AB.

Foto's zijn afkomstig van de Facebook-pagina: Janine1305 - Aviation World.


 

Neerlands trots die de naoorlogse luchtmacht in opbouw laat herleven, de enige luchtwaardige Spitfire in Nederland. Met dank aan de Facebookpagina Fans Of Duxford voor de foto.


 

Afgelopen donderdag 1 juli 2021 precies 58 jaar geleden was dit het aanblik op de lijn van vliegbasis Twente. 12 van de 14 afgebeelde Starfighters vlogen even later in een strakke formatie mee in het defilé dat ter gelegenheid van 50 jaar militaire luchtvaart boven vliegbasis Soesterberg werd gehouden. Foto: NIMH.


 

Kon het niet laten om deze pracht plaat van de F-16 van het demo team van de KLu te delen in deze groep.

Met dank aan Luiz Ferreira van de groep: Aviação militar.


 

De Northrop NF-5 met David Brown tractor op vliegbasis Twenthe op, ik denk, de 'purg plaats' achter hangaar 10 op oost. De Northrop fabriek uit de Verenigde Staten ontwikkelde de F-5 wat een licht gewicht jager/bommenwerper is. De Nederlandse exemplaren van de F-5 zijn onder licentie in Canada gebouwd omdat de Klu extra opties wilde die de Amerikanen niet wilden inwilligen. Zoals o.a. sterkere motoren met verbeterde luchtinlaten, extra louvre deuren achter de vleugels ter plaatse van de motoren, versterkt windscherm, leading edge flaps en een vanghaak. De Nederlandse versie heette dan ook NF-5.

Foto: Hans van der Ree.


 

Een Mercedes MB Trac 700K versleept een Belgische helikopter voor de static show van de Luchtmachtdagen van vrijdag 10 juni en zaterdag 11 juni 2016 op vliegbasis Leeuwarden. De helikopter een TTH90  (Tactical Transport Helicopter) van het 18e Squadron van vliegbasis Beauvechain. Foto: René Vink.


 

Tegengekomen op de Facebookpagina: DaRe Aviation Photography. Bij deze bedankt voor dit bericht, ik heb het wel beter vertaald vanuit het Engels.

- Vipers still going strong- Het 312 squadron van de Koninklijke Luchtmacht, gestationeerd op vliegbasis Volkel, zal het laatste squadron zijn dat de F-16AM / BM zal vliegen na 1 juli 2021, wanneer het 322 squadron hun F-16-operaties zal beëindigen vanwege hun F-35A-overgang op vliegbasis Leeuwarden. De komende jaren zal het 312 squadron de enige gebruiker zijn van de majestic viper totdat het overgaat naar de F-35A . Er word van uitgegaan dat ze rond 2024 de operaties met de F-16 staken.


 

De J-015 die word versleept door een Mercedes MB Trac 700K op vliegbasis Volkel op 18 juni 2009. Met zijn prachtig kleurdesign maakt die deel uit van het F-16 Demo Team van de KLu. De beheerder van pagina AirTeamCanon had daarover een mooi citaat: “The Mighty Lion of the Netherlands, reveals her claws”. Over het optreden van de J-015 tijdens de vliegshow van 2013 van Royal International Air Tattoo (RIAT). Foto: Theo van Rombout.


 

Een F-16 van het 312 squadron die versleept is door een Douglas trekker op vliegbasis Volkel. De foto is genomen vanuit hangaar 3 met hangaar 2 op de achtergrond. In de groep "Aviation Tractor Drivers" is een schat aan zulke mooie plaatjes te vinden over het vliegtuig verslepen uit binnen- en buitenland. Foto: Michael de Boer.


 

Tijdens detachering van F-16's van Leeuwarden op vliegbasis Eindhoven 10 oktober 2013. Met dank aan Eindhoven Welschap Aviation Society en Dave Heuvels Photography.


 

Machtiging Bijzondere Motorvoertuigen voor het besturen van een vliegtuigtrekker met vliegtuig. Vond ik tijdens de verhuizing. Wie heeft zijn Rijbewijs en/of Machtiging nog voor een militair motorvoertuig bij de KLu?


 

In 1993 was de F-117 Nighthawk nog heel geheim. Het was daarom ook heel uniek dat acht van deze stealth-vliegtuigen naar de vliegbasis Gilze-Rijen kwamen. Met dank aan de Facebookpagina: 'Imaging the Light' voor dit bericht.

Originele tekst van dit bericht:

Rare close!

In 1993 eight F-117As of the 415th FS Holloman AFB, New Mexico deployed to Gilze-Rijen, Netherlands for Central Enterprise 1993 under the code name of "Coronet Havoc". They also participated in the airshow that same year.

After the airshow, one of the F-117s is being towed from the static display to it's shelter. For many that was really a moment excitement as the mysterious flying wing was almost to be touched. The wingtips were passing so close. Those were the days!

Www.imagingthelight.com

|info@imagingthelight.com|Videoconcepten|Livestreaming|Documentaire|Bedrijfscommercials|Televisie|Film|Instructievideo’s|Reportages|Montage|Fullservice|Animatie|Fotografie|All rights reserved ©2021

 


 

Op 4 juni 1968 heeft de Luchtmachtvoorlichtingdienst een bezoek aan vliegbasis Leeuwarden georganiseerd waar een geluidsdemper werd gedemonstreerd bij de Run-up. De Run-up is de plek op de vliegbasis om motoren te testen en motorproblemen te diagnosticeren. Bijgevoegd de F-104 Starfighter D-5816 van het 323 squadron die versleept word door een David Brown Taskmaster 950. De D-5816 was operationeel bij de Koninklijke Luchtmacht van 27 november 1967 t/m 25 augustus 1980 en daarna is die verkocht aan de Turkse Luchtmacht. Foto komt uit het archief van John van Hest.


 

Vliegbasis Soesterberg de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland. Foto: Marcel R. L. Sakkers.


 

Een brommer van het merk Solex die gebruikt werd als dienstvoertuig bij de KLu. Ik kwam dat tegen op de Facebook-groep: Blik op het verleden. Op de foto het groot onderhoud daaraan bij Depot Motor Transport Materieel (DMTM) op kamp van Zeist in Soesterberg in 1963. Bron: Willy Bosch.


 

“The Mighty Lion of the Netherlands, reveals her claws”: Een mooi citaat van de beheerder van facebookpagina: AirTeamCanon. Over het optreden van de J-015 aanschouwd door 150.000 bezoekers tijdens de vliegshow van 2013 van Royal International Air Tattoo (RIAT). Gespoten in prachtig kleurdesign maakt die deel uit van het F-16 Demo Team van de KLu. Foto: AirTeamCanon.


 

Ben ik tegengekomen in een Britse Facebook-groep: Een Gloster Meteor van het 320 squadron op de foto gezet op vliegbasis Beek Maastricht in 1961. Het was de achtste die van de productielijn is gekomen bestemd voor de RAF in 1949 en verkocht aan de KLu in 1955. Momenteel is die poortwachter op vliegbasis Leeuwarden. Bron: Ray Deacon.


 

Een chauffeur in een Volkswagenbusje meldt zich bij de wacht van de Krayenhoffkazerne van de LIMOS in 1964. Foto: Raldy Janssen.


 

Wie zijn gestationeerd geweest op de Pieter Bierema kazerne? Een ambachtsschool aan de Stationsweg in Appingedam die in oktober 1949 is omgebouwd tot een Luchtmacht kazerne, die behoorde bij het radarstation “G” (Groningen). Vernoemd naar de Groninger Pieter Bierema, een Reserve-Eerste Luitenant-vlieger van de 3e verkenningsgroep, 2e Luchtvaartregiment, Wapen der Militaire Luchtvaart in een Douglas Northrop. Geboren in Usquert op 15 februari 1912 en verongelukt tijdens luchtgevechten boven Vliegveld Ypenburg op 10 mei 1940 in de 2e wereldoorlog. Vanaf 1955 verhuisde het personeel van het radarstation naar de Nieuwe Luchtmachtkazerne aan de Westersingel ook in Appingedam en werd de Pieter Bierema kazerne gebruikt voor de Luva. Vanaf 1964 bood het onderdak aan de Rijks- en Regiopolitie en in 2002 werd het gesloopt. Foto: Fotoalbums van de grondgebondenluchtverdediging.


 

Hoofdingang Groesbeekseweg van de Krayenhoffkazerne (Galgenveld). Ansichtkaart uit 1905. Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen.


 

Het marcheren langs de hoofdingang van de Krayenhoffkazerne tijdens een militaire uitreikings-ceremonie in 1955. Foto: Ran.


 

Als trekkerchauffeur op vliegbasis Leeuwarden in 89/90 moest ik vaak QRA draaien samen met een collega trekkerchauffeur. Het omwisselen van de F-16's waarvan de ene in de shelter van de QRA (Quick Reaction Alert) staat en de andere in de shelter van de WSA (Weapon Storage Area). WSA houdt in de plaats waar de bewapening aan de F-16 wordt bevestigd of ontkoppeld. QRA houdt in dat er 24/7 twee F-16's paraat staan met volledige bewapening. Het Air Operation Control Station in Nieuw-Millingen alarmeert de QRA als er een vliegtuig het luchtruim binnenvliegt van de Benelux die van tevoren geen vliegplan heeft ingediend en niet in radiocontact wil komen bij de Luchtverkeersleiding. De F-16's stijgen op binnen enkele minuten om de (vijandelijke) indringer te onderscheppen. Tegenwoordig is de QRA-taak een samenwerkingsverband tussen Nederland en België voor het bewaken van het luchtruim van de Benelux. Ze leveren bij toerbeurt de QRA-jachtvliegcapaciteit vanaf de bases Leeuwarden, Volkel, Kleine-Brogel of Florennes. Ik keek altijd voor het verslepen van F-16 of alle veiligheidspinnen met rode vlaggetjes (met opdruk: remove before flight) wel in de kist zaten want de bewapening stond wel op scherp. De QRA/WSA word ook permanent bewaakt door de LB. Ik heb weleens een verhaal gehoord dat er een LB'er daar uit verveling een koe had neergeschoten in het weiland vlakbij de QRA. Foto: Patrick Kroos.


 

Tijdens mijn periode als dienstplichtige heb ik 2 keer de open dagen van de KLu mogen meemaken:
De eerste in 1989 op vliegbasis Volkel:
Ik zat toen nog op de LIMOS en ben er als soldaat-algemeen heen gestuurd om daar corvee werkzaamheden te verrichten. Foto: Dick Teske.
De tweede in 1990 op vliegbasis Leeuwarden:
Als soldaat-techniek/trekkerchauffeur: 's Morgens stand-by bij de hydrazine-kar vlakbij de Run-up op noord en 's middags bij de Cross Servicing op zuid. Foto: Maurice van der Veen.


 

De rekruten worden in 1960 opgehaald bij het station van Nijmegen en naar de LIMOS gebracht.

Bij mijn opkomst begin augustus 1989 werden wij op de perrons al opgewacht door een aantal onderofficieren en begeleid naar een touringcar van de KLu. Foto: Ran.


 

Ik als inwoner van de provincie Groningen was nieuwsgierig of er daar ook een plaats was, waar je gestationeerd kon worden, na de opleiding op de LIMOS. Na wat speurwerk op internet kwam ik erachter:

De Nieuwe Luchtmacht Kazerne in Appingedam (datering van de foto: 1955). Deze kazerne behoorde bij Navigatiestation “G” (voor Groningen). Navigatiestations waren een eufemisme voor Control and Reporting Centers en we hadden er vroeger 5 van in Nederland, waarvan alleen het Air Operation Control Station in Nieuw Millingen (AOCS NM) nog over is. Foto: Legerplaats.nl.

Wiert Veen:

De kazerne is gebouwd voor de MILVA, vandaar ook de naamsverbastering, maar de MILVA kwam er nooit in. Daarna zijn de luchtmachtmilitairen vanuit de oude ambachtsschool, die Pieter Bieremakazerne was gedoopt, overgeplaatst naar het witte gebouw wat intussen was omgedoopt in Beatrixkazerne. In de volksmond bleef het gebouw Milvakazerne heten. Maar omdat de luchtmacht er in getrokken was werd het (abusief) ook LUVA kazerne genoemd. Nadat de Luchtmacht vertrok, hebben er een poos spijtoptanten vanuit Indonesië in gewoond. Daarna kwamen de Technische Specialisten er in van 1967 tot 1983, vervolgens vertrokken die en toen is heet gebouw verkocht aan het Waterschap Eems-Zijlvest. En nadat die vertrok is het omgebouwd door een projectontwikkelaar tot een luxe appartementencomplex.

Het herinneringstableau van het NSG moet er nog wel in de hal zijn. De Pieter Bieremakazerne was genoemd naar de Groninger piloot Pieter Bierema die in de oorlog omkwam,


 

Hoofdgebouw en ingang LIMOS-kazerne aan de Groesbeekseweg. Op de oude foto de nog bewaakte ingang van de destijds Krayenhoff- en Generaal Snijderskazerne gebruikt door het 11e Regiment Infanterie. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Krayenhoff- en Snijderskazerne in gebruik genomen door de Koninklijke Luchtmacht. In 1953 werd de Prins Hendrikkazerne daaraan toegevoegd. Bron: Ancel Bekker.


 

Vliegopleiding van de eerste lichting dienstplichtig militaire piloten op vliegveld Ypenburg in de zomer van 1949 in een Tiger Moth. De Havilland Tiger Moth is een in de jaren dertig ontworpen tweedekker waarvan meer dan 4000 exemplaren van zijn gebouwd door de Royal Air Force die werden ingezet als lesvliegtuig. Wie kan er meer vertellen over dienstplichtige piloten bij de KLu? Bron: Boet de Haas.


 

Soms bijt ik me weleens vast in een onderwerp om daarbij zoveel mogelijk informatie te vergaren. Deze keer de fabrikant van de radars die gebruikt worden/werden bij de radarstations van de KLu. Hierbij wil ik iedereen bedanken voor de informatie over dit onderwerp. Wie van de leden van deze groep hebben na de LIMOS gewerkt met radars of hebben het bewaakt of kunnen er meer over vertellen?

Ronald van der Valk:

Er stonden verschillende Philips radars op de radarstations van de KLu. De SGR-109 hoogtezoeker bijvoorbeeld, waarvan er verschillende op Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) stonden, maar ook in Den Helder en ik meen Appingedam.

Johannes Koehoren:

De radars zijn vervaardigd door het bedrijf Philips-HSA (Hollandse Signaalapparaten) Apeldoorn en Hengelo. Foto 1: Krantenknipsel stamt uit 1977 en is ingescand door: Henk Weltje. Foto 2: SGR-109 van het NIMH Beeldbank. Foto 3: Paul Solleveld.

Martin Ouburg:

Philips heeft, ondanks dat ze eigenaar waren, nooit zo zijn naam aan Hollandse Signaalapparaten gehangen, om niet zo aan de klok te hangen dat ze ook defensiespul produceerden. Zowel de vestigingen in Hengelo als Apeldoorn maakten radar en vuurleiding systemen. Philips heeft de boel verkocht in 1990, maar Thales in Hengelo maakt nog steeds radars van wereldklasse. De AOCS krijgt as we speak nieuwe SMART-L radars.

Frank Henzen:

‘t Was waarschijnlijk ook wel verstandig van Philips, niet zo de aandacht op zichzelf als Defensie-leverancier te vestigen. In de jaren ‘80 waren er nogal veel radicale / extreme actiegroepen op pad, die niet terugschrokken voor geweld, brandstichting, het doorknippen van hekken, inbraak, documenten-diefstal, vernielingen die voor honderdduizenden guldens schade aanrichtten. Denk, alleen al in Holland, maar aan RARA, Onkruit, Vredes Aktie Kamp, de bende van ds. Kees Koning, enz. enz.

Guus van der Horst:

Op ieder radarstation stonden ze de verticale (banaan) is om de hoogte te meten en de horizontale voor de positie (afstand). Zij stonden in Maasland (de Lier) t.b.v. opleiding. In Den Helder, Millingen en Appingedam paraat en in Velsen stond een zogenaamd slapend station, waar iedere week een andere ploeg naar toe ging vanuit Den Helder. Dat was standby zijn en wachtlopen. Bij elk radarstation was een LUA groep ter verdediging, eerst met vierling punt 50 en later met 40 lang 70.

Paul Solleveld:

Er waren destijds meerdere vestigingen van HSA, één daarvan was Apeldoorn, de radarsystemen die daar waren opgesteld waren voor de burgerluchtvaart of scheepvaart. De militaire tak van HSA was of is gevestigd in Hengelo. Apeldoorn was totaal ongeschikt voor militaire zaken zoals radarsystemen, denk daarbij aan beveiliging. En het personeel van Philips kon gewoon door de gangen van HSA lopen, dus totaal ongeschikt. Op de foto’s is een LAR radarsysteem te zien, LAR = Lange Afstands Radar. Volgens ingewijden destijds een bereikt van 400 km, en konden vliegbewegingen boven Polen van de Russische luchtmacht waarnemen.


 

De poort van de Prins Hendrik kazerne Nijmegen met wachten ervoor in 1927 toen het onderdak bood aan het Korps Koloniale Reserve. Bron: geheugenvannederland.nl


 

De Vliehors is een militair oefenterrein van 24 vierkante kilometer ten westen van Vlieland, die nu grotendeels gebruikt word door de KLu. Van 1955 tot 2004 was er ook een cavalerieschietkamp (CSK) van de KL hierop gevestigd. Wie zijn er hier gestationeerd geweest na de LIMOS? Er zijn een keer oefenraketten in die toren geschoten door een Deense piloot. Na de beschieting is er een nieuwe toren gekomen maar daar zitten ook alweer gaten in.

Foto 1 & 3: Arnold Koopman. Foto 2: Bert Verribs. Foto 4: Bas Joustra.


 

Oud naar verbouwd op het LIMOS terrein, blijft schitterend te zien hoe men geslaagd is een oude stadswijk op te tuigen met behoud van oude elementen van dit voormalig kazerne complex. Bron: Joop van Summeren.


 

De F-6 Hawker Hunter van het 325 squadron van vliegbasis Soesterberg op de open dag van de KLu in september 1967 op vliegbasis Eindhoven. Foto: Henk Schakelaar.


 

Een bijzonder plaatje van een NF-5 van het 313 squadron van vliegbasis Twenthe. De afbeelding van de NF-5 is gesitueerd op Glasgow Prestwick Airport in “84 of “85. Ik kan niks op internet vinden over oefeningen van de KLu in de streken van Glasgow. De trekker versleept hem naar de Engineteststand na een motorwissel. Foto: Herman Ulderink.


 

Het gefaseerd uit de roulatie nemen van de F-16's nu echt begonnen. Afgelopen dinsdag 22-09-2020 vloog de J-065 zijn laatste missie van vliegbasis Leeuwarden naar Volkel. Helaas word die helemaal uit elkaar gehaald waarbij de bruikbare onderdelen op voorraad worden gelegd en wat er van overblijft gaat naar de Domeinen in Soesterberg. Foto: Maurits Even. Bron: Ronald van der Valk.


 

Sud Aviation SE3160 Alouette III. Deze werden tot 1994 gebruikt in de Search and Rescue (SAR) rol in Leeuwarden. Foto: Dick de Ruiter.


 

Uit de schildershangaar op weg naar de shelter. Een F-16 gespoten in de demokleuren op vliegbasis Leeuwarden. Op 22 mei 1991 werd het toestel aan de pers getoond. Bron: Dick de ruiter.


 

Man Machine Teamwork. Aan het einde van de middag van het combi jubileum van het 311 en 312 squadron van vliegbasis Volkel op 24 augustus 2011, moesten de jubileumtoestellen weer terug naar hun eigen plekje. Bron: Mike Schoenmaker.


 

Op 21-10-1983 vierde het 323 squadron haar 35 jarig jubileum. Een van de bezoekers was een F-104 afkomstig van vliegbasis Volkel. Foto is afkomstig van: Harry Koning.


 

De Douglas C-47 die op 16 december 1982 van vliegbasis Soesterberg naar het museum Kamp van Zeist werd versleept. Foto: Andre Vinke.


 

Vliegtuigen en grondmaterieel op vliegbasis Eindhoven staan klaar voor de herdenkingsvluchten omtrent 75 jaar Market Garden in september 2019. Foto: Stephan Lodewijks.


 

De F-16's van 322 squadron Leeuwarden worden op 10 december 2004 door de gronddienst van de Marine Vliegkamp Valkenburg naar hangaar 6 versleept. Alle toestellen overnachtten op Valkenburg i.v.m. de uitvaart van zkh Prins Bernhard een dag later voor een "missing man formation". Foto is afkomstig van: Arjan Koning.


 

Opleiding tot trekkerchauffeur bij de KLu door de jaren heen:

In 1960 met een David Brown trekker met daar achter een dummy die dezelfde afmeting had als een F-104 Starfighter. Foto: Beeldbank NIMH.

In 1989 met een Douglas trekker op vliegbasis Leeuwarden achter hangaar 4. De opleiding van mezelf waarbij ik moest oefenen met een twee-as platte wagen en daarna met een F-104 Starfighter. Ik moest achteruit om de pionnen heen en dan inparkeren in een denkbeeldige hangaar.

In 1994 met een Mercedes trekker op vliegbasis Volkel. Foto: Rene van de Ven.

 


 

In 1985 moest ik opkomen voor de militaire keuring in de Rabenhauptkazerne aan de Hereweg 111 te Groningen. Ik kon uitstel krijgen tot 1989 om mijn MTS-opleiding af te ronden. Daarna had ik maar een vakantie van 2 weken waarna ik met de trein naar de LIMOS te Nijmegen moest afreizen. Foto: Arnold Pool.


 

Wie van jullie zijn na de LIMOS te werk gesteld als trekkerchauffeur? Ik heb op de trekkerpool op vliegbasis Leeuwarden de tijd van mijn leven gehad. Bijna geen dag was hetzelfde. Ik heb er dik 30 jaar later speciaal een Facebook-groep voor laten aanmaken: "Aviation Tractor Drivers". Foto is afkomstig van Con van Veen.


 

Het werk wat ik deed na mijn opleiding bij de LIMOS. Versleep-scenes allemaal te zien in de Facebook-groep: "Aviation Tractor Drivers". Foto: Roel van Gestel.


 

Na de LIMOS te werk gesteld als trekkerchauffeur op vliegbasis Leeuwarden bij de Trekkerpool van het MT-squadron. Basis-commandant was Kol. Rotteveel, sqd-commandant was Maj. Lelie en hoofd-trekkerpool was Kpl1 v/d Boogaard. Ik was van lichting 89-4.


 

Chauffeurs van zwaar transport bij het MT-Squadron op vliegbasis Leeuwarden in 1990. Het verslepen van straaljagers en/of gronduitrusting met een vliegtuigtrekker, 'om die op de juiste tijd en plaats beschikbaar te hebben, op de juiste onderhoud locatie'. Een combinatie van een vliegtuigtrekker met een gesleepte F-16 met externe bewapening en brandstoftanks weegt samen al snel meer dan 20 ton. Je had als chauffeur een hele verantwoording want de kostprijs van een F-16 was snel een slordige € 15 miljoen. Er hoefde maar iets fout te gaan tijdens het verslepen en dan liep het al behoorlijk in de papieren, bijvoorbeeld met een hoofdwiel van een F-16 in de grasmat terecht komen, met als gevolg dat de hele constructie van de F-16 gecontroleerd moest worden op haarscheurtjes, de kosten een anderhalf ton gulden in die tijd.

Op de foto: Vlnr boven: Veldman en Mulder. Vlnr onder: Ik, Kroos en Lamein. Foto is afkomstig van: Patrick Kroos.


 

Vrijdagmiddag buiten wachten, bij de Trekkerpool in hangaar 7 op vliegbasis Leeuwarden, totdat het 5 uur word en dat we dan weer huiswaarts mochten keren. vlnr: Ik, Veldman, van der Bij, Lamain en een collega waar ik de naam niet meer van kan herinneren.


 

Ik was lid van de AVNM.


 

Na de LIMOS als trekkerchauffeur op Leeuwarden gebeurde het weleens vaak, dat je op een dag haast geen ritjes had. Dan ging je de tijd doden door bijna de hele dag te gaan klaverjassen. Degene in het DT was onze chef van de trekkerpoule: Kpl1 van den Boogaard. Soldaten van links naar rechts: Ik, Lamein en Van de Brug. 1990.


 

Op schietbaan Heumensoord waar we vroeger schietoefening kregen, tijdens onze opleiding bij de LIMOS, word nu wel eens gebruikt door Bureau Wedstrijdsport CLSK, wat ik op Facebook las. Wie weet of het nog van de Klu is en/of het voor commerciële doeleinden word gebruikt? De MOR stond ook op dat terrein, is dat gebouw daar nog?


 

Ik had nergens een hekel aan tijdens mijn opleiding bij de LIMOS, behalve dan de NBC-oefening in de MOR (gaskamer). Ik was achteraf blij dat dat achter de rug was. De instructie-sergeant zei achteraf tegen ons dat hij verbaast was, dat er niet 1 van ons over de nek was gegaan alleen een paar met tranende ogen, want de oefening verliep alles behalve vlekkeloos. We hadden ook nog de pech dat we de eerste groep waren die de MOR in moesten. Dat betekende dat de gastabletten nog moesten worden aangestoken door de instructie-sergeant. Wij moesten daarna rondjes lopen om het gas goed te verspreiden. De gasconcentratie was op zijn aller hoogst tijdens onze oefening.


 

Donderdagavond was altijd de vaste stapavond van de soldaten van de LIMOS. We gingen meestal naar de discotheek de Swing en Taboe. Die laatste hield je gewoon op met een busje bij de ingang van het kazerne-terrein. Deze discotheken bestaan nog steeds. Ik zat liever in de kroeg het Vosje vlakbij de LIMOS, want ik was niet zo'n disco-type. Na het wachtlopen op zondag, ben ik daar ook met de hele wachtploeg geweest en hebben we hem daar goed geraakt. Ik heb daar de hele B-vlucht onder de tafel gezopen. Maandagmorgen daarop moesten we de gaskamer in met NBC-pak aan en gasmasker op en toen werd het me helemaal zwart voor de ogen.


 

Mijn PSU. De grootste stommiteit wat ik heb begaan tijdens mijn opleiding bij de LIMOS en van mijn hele diensttijd was: Dat ik na een tweedaagse oefening bij aankomst mijn hele bepakking inclusief mijn uzi op mijn bed had afgeworpen en direct naar de eetzaal was gelopen. Ik was helemaal vergeten de uzi in de PSU-kast te zetten en hem af te sluiten. Onze klasse-commandant SM Kolenaar heeft het in beslag genomen en vervolgens bij de OOBT afgeleverd. Ik mocht hem later daar weer ophalen met een beste uitbrander. Ik mag van geluk spreken want ik had hier wel verzwaard voor kunnen krijgen.


 

Mijn strepen alsnog officieel gekregen samen met een erepenning na bijna 30 jaar na mijn diensttijd door AOO Massop (ceremoniële zaken) namens de Klu. Dit als waardering voor de 100% inzet die ik heb getoond, tijdens mijn te werkstelling op vliegbasis Leeuwarden als trekkerchauffeur.


 

Wie kent ze niet, alle inentingen (stereoprik) op de LIMOS. Ze deden dat altijd op vrijdagmorgen voor het weekendverlof, mocht je er ziek van worden was het in je eigen tijd.


 

Gevonden op zolder: Mijn militairpaspoort.


 

Ik ben van lichting 89-4 en ik zat bij het 3e Instructie squadron in klas A3 in de maanden augustus en september 1989. Onze klas-commandant was sergeant-majoor Kolenaar en onze squadron-commandant was kapitein de Haas. Na mijn soldaten-opleiding op de LIMOS, ben ik te werk gesteld op de militaire vliegbasis Leeuwarden als vliegtuig-trekkerchauffeur. De laatste maand van mijn dienstplicht had ik de rang van soldaat der eerste klasse.
https://www.koehoren.com/dienstplicht
Zijn er ook collega's het zij van de klas op de LIMOS en/of als te werkstelling als vliegtuig-trekkerchauffeur, het maakt niet uit op welke vliegbasis. Van de vliegbasis heb ik wel veel foto's maar van de LIMOS niet. Ik hoop dat ik veel reacties krijg en het zou mooi zijn met foto's. Sowieso is er maar weinig te vinden op internet wat gaat over werkzaamheden met een vliegtuig-trekker. j.koehoren@kpnmail.nl.


 

Poortwachters van de KLu: Binnen de Koninklijke Luchtmacht bestaat de traditie om een vliegtuig dat in het verleden operationeel heeft gevlogen na uitfasering terug te plaatsen op de toenmalige thuisbasis.

1) Einhoven, foto: Giovani SN. 2) Eindhoven, foto: Hans Hofland. 3) Gilze-Rijen, foto: Jan Klijs. 4) Gilze-Rijen, foto: Werner van der Wiel. 5) Kamp van Zeist, foto: Jan Tjalks. 6) Leeuwarden foto: Michael de Boer. 7) Leeuwarden, foto: Milspotters Forum. 8) Leeuwarden, foto: Milspotters Forum. 9) LIMOS, foto: Wimjan Vrooland. 10) Museum Deelen, foto: Marco Hagens. 11) Nieuw Millingen, foto: René Foppes. 12) Texel International Airport, foto: Jan Eenling. 13) Twente, Foto: Gerrit Hof. 14) Volkel, foto: Michael de Boer. 15) Volkel, foto: Theo Rombout. 16) Ypenburg, foto: Andre Keus. 17) Woensdrecht, foto: Hans Oorthuijs.


 

Vroeger gingen veel militairen van de LIMOS naar een café in de Groesbeeksedwarsweg, ernaast zat een cafetaria. Volgens mij heette dat café in die tijd: "Het Vosje". Foto: Bernadet Wolken.