Op deze pagina staan berichten die ik gezet heb op de Facebookgroep: "LIMOS/KLu Kazernes".

 

Snijders, Prins Hendrik en Krayenhoff Kazerne Nijmegen. Voor iedereen die militair actief is geweest bij de LIMOS kazernes en daarna voor de Koninklijke Luchtmacht. (LIMOS = luchtmacht instructie militaire opleidingen school). Foto: Rob Hermans.


 

Blikvanger op vliegveld Teuge: Een Fokker S-11 PH-SLO/E-38 in de originele kleuren van de Klu. Na de bevrijding van ons land ontwerpt Fokker deze twee-/driezits lesvliegtuig waarin bewust werd gekozen voor een naast-elkaar-opstelling van de instructeur en leerling-vlieger. De KLu had direct in het begin al belangstelling voor dit toestel als vervanger van de Tiger Moth en bestelde er 39 exemplaren van. In 1950 kwamen de eerste toestellen in dienst en werden geplaatst bij de Elementaire Vlieger Opleiding (EVO) op de vliegbasis Woensdrecht en later in 1968 op vliegbasis Gilze-Rijen omdat Woensdrecht een slapende basis werd. Naast de KLu heeft ook de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) sinds 1954 gebruikt gemaakt van dit toestel, waarbij er 9 van de KLu werden geleend. Eerst werden de Marine-vliegers op vliegbasis Woensdrecht opgeleid en in 1970 op Marinevliegkamp De Kooy in Den Helder bij het Vliegtuig Squadron 9 waarbij ze de toestellen in eigendom kregen. Kenmerken van het toestel waren de grote cockpit met achter de zitplaatsen ruimte voor de bagage, een derde stoel of een extra brandstoftank van 114 liter en geknikte poten van het landingsgestel. Eind 1973 werden de toestellen door de KLu buiten gebruik gesteld en werd er tevens afscheid genomen van de laatste vliegtuigen met enkele zuigermotor bij de KLu. Foto: Bart Hoekstra.


 

Er was in 1933 bij de Nederlandse Luchtvaartafdeling vraag naar een zwaar bewapend toestel die langdurig het Nederlandse luchtruim kon controleren met lange luchtpatrouilles. Dit werd de Fokker T.V. (T-5) lichte bommenwerper-jachtkruiser die in 1934 door Fokker was ontworpen. Het bood plaats aan een vijf bemanningsleden: Een commandant-bommenrichter-observator, een vlieger, een 2e vlieger-topschutter, een radioman-schutter en een boordschutter. In 1938 wou de Luchtvaartafdeling er 16 stuks van in dienst hebben waarvan tijdens de Duitse inval op 10 mei 1940 er 9 operationeel waren bij de Nederlandse Bombardeer Vliegtuig Afdeling (BomVa). Acht gestationeerd op vliegbasis Schiphol en één op vliegbasis Texel. Samen met de Fokker G-1’s was er een grote slag uitgevoerd op de transportvloot van de Luftwaffe waarbij zeker 30 Junkers 52/3m werden uitgeschakeld, waardoor Hitler het vertrouwen verloor in een dergelijke inzet van zijn luchtlandingsdivisies. Na de capitulatie schijnen er vijftal overgebleven Fokker T.V.'s te zijn gebruikt door de Duitsers waarvan een gedeelte nog in aanbouw was bij Fokkerfabriek.

Grafische afbeelding is afkomstig van: David Cole.


 

We bouwen steadily but surely verder aan onze nieuwe capaciteiten in de Koninklijke Luchtmacht. Steeds meer 5thGenAF kisten aan de kop van de baan op onze velden, zo ook op Vliegbasis Leeuwarden vandaag. Mooi! Met dank aan Dennis Luyt voor dit bericht.


 

Een Fokker S14 'Machtrainer' op de luchtvaartdagen van 25 en 26 augustus 2018 op Park Vliegbasis Soesterberg bij het Nationaal Militair Museum. Heeft dienstgedaan tussen 1955 en 1967 als straaltrainer voor de jachtvliegeropleiding bij de KLu. Het was 's werelds eerste trainer ontworpen toestel uitgerust met een straalmotor. De enige bestellingen voor deze toestellen kwamen van de KLu die er twintig stuks van ontving en werden gestationeerd op vliegbases Twente bij de Jachtvliegschool, Soesterberg, Ypenburg en Woensdrecht. Foto: Kofi Mzunguwamap.


 

Een Havilland Canada DHC-2 Beaver van Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht bij de Luchtmachtdagen op 14 en 15 juni 2019 op vliegbasis Volkel. De éénmotorige vliegtuigen die gebouwd werden tussen 1947 en 1967 door Havilland Canada en ontvangen werden in Nederland in 1956 onder het Mutuel Defence Assistance Program (MDAP) op vliegbasis Valkenburg bij het 334 squadron wat later naar Ypenburg verhuisde. Vervolgens in 1966 naar vliegbasis Deelen bij het 300 squadron waar ze deel uitmaakten van de Groep Lichte Vliegtuigen (GPLV). De toestellen werden gebruikt voor o.a. transportopdrachten, verbindingsvliegtuigen en andere utility taken en werden veelvuldig gebruikt in het Waddengebied. Ze hadden als voordeel dat ze maar een korte start en landingsbaan nodig hadden. Later had bijna elke vliegbasis in Nederland wel zo’n toestel voor algemeen gebruik. Ze werden in september 1974 door de KLu uit dienst gesteld. Interessant om te vermelden dat deze S-9 samen met een Harvard een flyby heeft gegeven op 11 juni 2020 boven Schiermonnikoog in verband met de viering van 75 jaar vrijheid van dat eiland, het laatste stukje Nederland dat is bevrijd. Foto: Neno Plat.


 

Een gerestaureerde Ryan STA Special vliegt over een maïsveld bij Brodhead, Wisconsin. De grootste exportklant van vliegtuigbouwer Ryan Aeronaultical Company in de VS was de Nederlandse overheid. In 1940 bestelden de Nederlanders 108 Ryans, waarvan 24 uitgerust met vlotters. Zestig daarvan waren bestemd voor de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (ML-KNIL), te bedienen vanaf hun hoofdbasis te Bandoeng, op Java. De andere 48 werden geëxploiteerd door de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) meestal van zijn hoofdbasis in Morokrembangan, in de buurt van Soerabaja, ook op Java. De meeste hiervan overleefden de Japanse invasie en werden voor 8 maart 1942 naar Australië geëvacueerd. Foto: Gillis Auliard.


 

De Nederlandse Brewster Buffalo F2A's waren de belangrijkste gevechtsvliegtuigen die de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger (ML-KNIL) inzette tegen de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de ogen van vele luchtvaarthistorici was het toestel een mislukking, maar in de bekwame handen van Nederlands-Indische gevechtspiloten was het een succes. Het toestel was weliswaar langzamer en slechter manoeuvreerbaar ten opzichte van de superieure Japanse Mitsubishi A6M Zero, maar had een goed incasserings- en uithoudingsvermogen. Een replica bevindt zich in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Foto: E. Donders.


 

Het Nederlandse 323 TES (Test and Evaluation Squadron) is momenteel gestationeerd op de vliegbasis Edwards (Californië). Daar is het squadron verantwoordelijk voor de Operationele Test & Evaluatie (OT&E) van de F-35 voor de Koninklijke Luchtmacht. Foto: @323tespr.


 

Een Fokker G-1A 'Jachtkruiser' van 3 JaVa gestationeerd op vliegbasis Waalhaven. Deze bleek tijdens de Duitse inval in mei 1940 één van de weinige Nederlandse toestellen te zijn die enigszins tegen de Duitse jachtvliegtuigen waren opgewassen. Er werden enkele vijandelijke toestellen mee neergeschoten. Bron: Peter Braun. Geschilderde afbeelding: Wiek Luijken.


 

Een line-up van Fokker D.XXI-gevechtsvliegtuigen van de voorloper van de Klu de Nederlandse Luchtvaartafdeling (LVA) op vliegbasis Schiphol eind jaren 30. De D.XXI’s waren voor hun tijd baanbrekend maar tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren ze verouderd en hadden geeneens een intrekbaar landingsgestel. Ze waren interessant voor landen met een bescheiden industrie want die konden die toestellen zelf bouwen zonder grote investeringen. Natuurlijk hebben Nederlandse en Finse piloten laten zien wat goed opgeleide piloten kunnen doen in die toestellen en dat is naar veler mening de grootste verdienste van de D.XXI. Foto: Wikipedia.


 

Een Nederlandse AT-16 ‘Harvard’ van Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht tijdens de 21e editie van de vliegshow ‘Stampe Fly In’ op vliegbasis Deurne in Antwerpen op 4 juni 2011. De AT-16’s werden bij de KLu hoofdzakelijk gebruikt als lesvliegtuig voor de voortgezette vliegeropleiding (VVO) en de vliegerinstructeuropleiding (VIO) op vliegbasis Gilze-Rijen tot 1962 en die waren allemaal in het kanarie geel. Ze zijn geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf North American Aviation in 1943. Foto: VisionOn Photography.


 

In de periode van maandag 29 april tot en met donderdag 14 november 2019 hebben 11 F-16 vliegers de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) gevolgd op vliegbasis Leeuwarden. Deze hoogwaardige training werd georganiseerd door het 322 TACTES squadron. TACTES staat voor Tactische training, Evaluatie en Standaardisatie. 322 was hét kenniscentrum voor Europese landen die met de F-16 opereren.

2 foto's hieronder:

Royal Netherlands Air Force.

General Dynamics F-16AM (J-514) Fighting Falcon.

313 Tiger Squadron RNLAF.

FWIT 2019 / Leeuwarden AB.

Foto's zijn afkomstig van de Facebook-pagina: Janine1305 - Aviation World.


 

Neerlands trots die de naoorlogse luchtmacht in opbouw laat herleven, de enige luchtwaardige Spitfire in Nederland. Met dank aan de Facebookpagina Fans Of Duxford voor de foto.


 

Afgelopen donderdag 1 juli 2021 precies 58 jaar geleden was dit het aanblik op de lijn van vliegbasis Twente. 12 van de 14 afgebeelde Starfighters vlogen even later in een strakke formatie mee in het defilé dat ter gelegenheid van 50 jaar militaire luchtvaart boven vliegbasis Soesterberg werd gehouden. Foto: NIMH.


 

Kon het niet laten om deze pracht plaat van de F-16 van het demo team van de KLu te delen in deze groep. Met dank aan Luiz Ferreira van de groep: Aviação militar.


 

De Northrop NF-5 met David Brown tractor op vliegbasis Twenthe op ik denk de “purg plaats” achter hangaar 10 op oost. De Northrop fabriek uit de Verenigde Staten van Amerika ontwikkelde de F-5 een licht gewicht jager/bommenwerper. De Nederlandse exemplaren van de F-5 zijn onder licentie in Canada gebouwd omdat de Nederlandse regering extra opties wilde die de Amerikanen niet wilden inwilligen, de Nederlandse versie heette dan ook NF-5. Foto: Hans van der Ree.


 

Een Mercedes MB Trac 700K versleept een Belgische helikopter voor de static show van de Luchtmachtdagen van vrijdag 10 juni en zaterdag 11 juni 2016 op vliegbasis Leeuwarden. Een TTH90  (Tactical Transport Helicopter) van het 18e Squadron van vliegbasis Beauvechain. Foto: René Vink.


 

Tegengekomen op de Facebookpagina: DaRe Aviation Photography. Bij deze bedankt voor dit bericht, ik heb het wel beter vertaald vanuit het Engels.

- Vipers still going strong- Het 312 squadron van de Koninklijke Luchtmacht, gestationeerd op vliegbasis Volkel, zal het laatste squadron zijn dat de F-16AM / BM zal vliegen na 1 juli 2021, wanneer het 322 squadron hun F-16-operaties zal beëindigen vanwege hun F-35A-overgang op vliegbasis Leeuwarden. De komende jaren zal het 312 squadron de enige gebruiker zijn van de majestic viper totdat het overgaat naar de F-35A . Er word van uitgegaan dat ze rond 2024 de operaties met de F-16 staken.


 

De J-015 die word versleept door een Mercedes MB Trac 700K op vliegbasis Volkel op 18 juni 2009. Met zijn prachtig kleurdesign maakt die deel uit van het F-16 Demo Team van de KLu. De beheerder van pagina AirTeamCanon had daarover een mooi citaat: “The Mighty Lion of the Netherlands, reveals her claws”. Over het optreden van de J-015 tijdens de vliegshow van 2013 van Royal International Air Tattoo (RIAT). Foto: Theo van Rombout.


 

Een F-16 van het 312 squadron die versleept is door een Douglas trekker op vliegbasis Volkel. De foto is genomen vanuit hangaar 3 met hangaar 2 op de achtergrond. In de groep "Aviation Tractor Drivers" is een schat aan zulke mooie plaatjes te vinden over het vliegtuig verslepen uit binnen- en buitenland. Foto: Michael de Boer.


 

Tijdens detachering van F-16's van Leeuwarden op vliegbasis Eindhoven 10 oktober 2013. Met dank aan Eindhoven Welschap Aviation Society en Dave Heuvels Photography.


 

Machtiging Bijzondere Motorvoertuigen voor het besturen van een vliegtuigtrekker met vliegtuig. Vond ik tijdens de verhuizing. Wie heeft zijn Rijbewijs en/of Machtiging nog voor een militair motorvoertuig bij de KLu?


 

In 1993 was de F-117 Nighthawk nog heel geheim. Het was daarom ook heel uniek dat acht van deze stealth-vliegtuigen naar de vliegbasis Gilze-Rijen kwamen. Met dank aan de Facebookpagina: 'Imaging the Light' voor dit bericht.

Originele tekst van dit bericht:

Rare close!

In 1993 eight F-117As of the 415th FS Holloman AFB, New Mexico deployed to Gilze-Rijen, Netherlands for Central Enterprise 1993 under the code name of "Coronet Havoc". They also participated in the airshow that same year.

After the airshow, one of the F-117s is being towed from the static display to it's shelter. For many that was really a moment excitement as the mysterious flying wing was almost to be touched. The wingtips were passing so close. Those were the days!

Www.imagingthelight.com

|info@imagingthelight.com|Videoconcepten|Livestreaming|Documentaire|Bedrijfscommercials|Televisie|Film|Instructievideo’s|Reportages|Montage|Fullservice|Animatie|Fotografie|All rights reserved ©2021

 


 

Een Starfighter F-104 D-5816 van het 323 squadron die versleept word door een David Brown trekker te Leeuwarden 4 juni 1968. In augustus 1980 is deze kist overgedragen aan de Turkse Luchtmacht. Bron: Henk Schakelaar.


 

Een optocht van twee Klu Fokker F-27's 'Troopships' in de oorspronkelijke kleuren, die versleept werden door een David Brown tractor. De C4 en C1 komen langs en waren goed te zien omdat de KLu destijds enthousiastelingen goed gezind was, gezien het lage hekje. Soesterberg 25 augustus 1971, bijna 50 jaar geleden! Bron: Henk Schakelaar.


 

Vliegbasis Soesterberg de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland. Foto: Marcel R. L. Sakkers.


 

Een brommer van het merk Solex die gebruikt werd als dienstvoertuig bij de KLu. Ik kwam dat tegen op de Facebook-groep: Blik op het verleden. Op de foto het groot onderhoud daaraan bij Depot Motor Transport Materieel (DMTM) op kamp van Zeist in Soesterberg in 1963. Bron: Willy Bosch.


 

“The Mighty Lion of the Netherlands, reveals her claws”: Een mooi citaat van de beheerder van facebookpagina: AirTeamCanon. Over het optreden van de J-015 aanschouwd door 150.000 bezoekers tijdens de vliegshow van 2013 van Royal International Air Tattoo (RIAT). Gespoten in prachtig kleurdesign maakt die deel uit van het F-16 Demo Team van de KLu. Foto: AirTeamCanon.


 

Ben ik tegengekomen in een Britse Facebook-groep: Een Gloster Meteor van het 320 squadron op de foto gezet op vliegbasis Beek Maastricht in 1961. Het was de achtste die van de productielijn is gekomen bestemd voor de RAF in 1949 en verkocht aan de KLu in 1955. Momenteel is die poortwachter op vliegbasis Leeuwarden. Bron: Ray Deacon.


 

Een chauffeur in een Volkswagenbusje meldt zich bij de wacht van de Krayenhoffkazerne van de LIMOS in 1964. Foto: Raldy Janssen.


 

Wie zijn gestationeerd geweest op de Pieter Bierema kazerne? Een ambachtsschool aan de Stationsweg in Appingedam die in oktober 1949 is omgebouwd tot een Luchtmacht kazerne, die behoorde bij het radarstation “G” (Groningen). Vernoemd naar de Groninger Pieter Bierema, een Reserve-Eerste Luitenant-vlieger van de 3e verkenningsgroep, 2e Luchtvaartregiment, Wapen der Militaire Luchtvaart in een Douglas Northrop. Geboren in Usquert op 15 februari 1912 en verongelukt tijdens luchtgevechten boven Vliegveld Ypenburg op 10 mei 1940 in de 2e wereldoorlog. Vanaf 1955 verhuisde het personeel van het radarstation naar de Nieuwe Luchtmachtkazerne aan de Westersingel ook in Appingedam en werd de Pieter Bierema kazerne gebruikt voor de Luva. Vanaf 1964 bood het onderdak aan de Rijks- en Regiopolitie en in 2002 werd het gesloopt. Foto: Fotoalbums van de grondgebondenluchtverdediging.


 

Hoofdingang Groesbeekseweg van de Krayenhoffkazerne (Galgenveld). Ansichtkaart uit 1905. Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen.


 

Krayenhoffkazerne 1955. Bron: Ran.


 

Als trekkerchauffeur op vliegbasis Leeuwarden moest ik vaak QRA draaien samen met een collega. De F-16 in de shelter van de QRA (Quick Reaction Alert) en in de shelter van de WSA (Weapon Storage Area) omwisselen. QRA houdt in dat er 24/7 twee F-16's paraat staan met volledige bewapening. Het Air Operation Control Station in Nieuw-Millingen alarmeert de QRA als er een vliegtuig het luchtruim binnenvliegt van Nederland zonder radiocontact te maken. De F-16's stijgen op binnen enkele minuten om de (vijandelijke) indringer te onderscheppen. Tegenwoordig is de QRA taak een samenwerking tussen Nederland en België voor het bewaken van het luchtruim van de Benelux. Ze leveren bij toerbeurt de QRA-jachtvliegcapaciteit vanaf de bases Leeuwarden, Volkel, Kleine-Brogel of Florennes. Ik keek altijd voor het verslepen van F-16 of alle veiligheidspinnen met rode vlaggetjes (met opdruk: remove before flight) wel in de kist zaten want de bewapening stond wel op scherp. De QRA/WSA werd ook permanent bewaakt door de LB. Ik heb weleens een verhaal gehoord dat er een LB'er daar uit verveling een koe had neergeschoten in het weiland vlakbij de QRA. Foto: Fred Bachofner.


 

Tijdens mijn periode als dienstplichtige heb ik 2 keer de open dagen van de KLu mogen meemaken:
De eerste in 1989 op vliegbasis Volkel:
Ik zat toen nog op de LIMOS en ben er als soldaat-algemeen heen gestuurd om daar corvee werkzaamheden te verrichten. Foto: Dick Teske.
De tweede in 1990 op vliegbasis Leeuwarden:
Als soldaat-techniek/trekkerchauffeur: 's Morgens stand-by bij de hydrazine-kar vlakbij de Run-up op noord en 's middags bij de Cross Servicing op zuid. Foto: Maurice van der Veen.


 

De rekruten worden in 1960 opgehaald bij het station van Nijmegen en naar de LIMOS gebracht.

Bij mijn opkomst begin augustus 1989 werden wij op de perrons al opgewacht door een aantal onderofficieren en begeleid naar een touringcar van de KLu. Foto: Ran.


 

Ik als inwoner van de provincie Groningen was nieuwsgierig of er daar ook een plaats was, waar je gestationeerd kon worden, na de opleiding op de LIMOS. Na wat speurwerk op internet kwam ik erachter:

De Nieuwe Luchtmacht Kazerne in Appingedam (datering van de foto: 1955). Deze kazerne behoorde bij Navigatiestation “G” (voor Groningen). Navigatiestations waren een eufemisme voor Control and Reporting Centers en we hadden er vroeger 5 van in Nederland, waarvan alleen het Air Operation Control Station in Nieuw Millingen (AOCS NM) nog over is. Foto: Legerplaats.nl.

Wiert Veen:

De kazerne is gebouwd voor de MILVA, vandaar ook de naamsverbastering, maar de MILVA kwam er nooit in. Daarna zijn de luchtmachtmilitairen vanuit de oude ambachtsschool, die Pieter Bieremakazerne was gedoopt, overgeplaatst naar het witte gebouw wat intussen was omgedoopt in Beatrixkazerne. In de volksmond bleef het gebouw Milvakazerne heten. Maar omdat de luchtmacht er in getrokken was werd het (abusief) ook LUVA kazerne genoemd. Nadat de Luchtmacht vertrok, hebben er een poos spijtoptanten vanuit Indonesië in gewoond. Daarna kwamen de Technische Specialisten er in van 1967 tot 1983, vervolgens vertrokken die en toen is heet gebouw verkocht aan het Waterschap Eems-Zijlvest. En nadat die vertrok is het omgebouwd door een projectontwikkelaar tot een luxe appartementencomplex.

Het herinneringstableau van het NSG moet er nog wel in de hal zijn. De Pieter Bieremakazerne was genoemd naar de Groninger piloot Pieter Bierema die in de oorlog omkwam,


 

Hoofdgebouw en ingang LIMOS-kazerne aan de Groesbeekseweg. Op de oude foto de nog bewaakte ingang van de destijds Krayenhoff- en Generaal Snijderskazerne gebruikt door het 11e Regiment Infanterie. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Krayenhoff- en Snijderskazerne in gebruik genomen door de Koninklijke Luchtmacht. In 1953 werd de Prins Hendrikkazerne daaraan toegevoegd. Bron: Ancel Bekker.


 

Vliegopleiding van de eerste lichting dienstplichtig militaire piloten op vliegveld Ypenburg in de zomer van 1949 in een Tiger Moth. De Havilland Tiger Moth is een in de jaren dertig ontworpen tweedekker waarvan meer dan 4000 exemplaren van zijn gebouwd door de Royal Air Force die werden ingezet als lesvliegtuig. Wie kan er meer vertellen over dienstplichtige piloten bij de KLu? Bron: Boet de Haas.


 

Soms bijt ik me weleens vast in een onderwerp om daarbij zoveel mogelijk informatie te vergaren. Deze keer de fabrikant van de radars die gebruikt worden/werden bij de radarstations van de KLu. Hierbij wil ik iedereen bedanken voor de informatie over dit onderwerp. Wie van de leden van deze groep hebben na de LIMOS gewerkt met radars of hebben het bewaakt of kunnen er meer over vertellen?

Ronald van der Valk:

Er stonden verschillende Philips radars op de radarstations van de KLu. De SGR-109 hoogtezoeker bijvoorbeeld, waarvan er verschillende op Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) stonden, maar ook in Den Helder en ik meen Appingedam.

Johannes Koehoren:

De radars zijn vervaardigd door het bedrijf Philips-HSA (Hollandse Signaalapparaten) Apeldoorn en Hengelo. Foto 1: Krantenknipsel stamt uit 1977 en is ingescand door: Henk Weltje. Foto 2: SGR-109 van het NIMH Beeldbank. Foto 3: Paul Solleveld.

Martin Ouburg:

Philips heeft, ondanks dat ze eigenaar waren, nooit zo zijn naam aan Hollandse Signaalapparaten gehangen, om niet zo aan de klok te hangen dat ze ook defensiespul produceerden. Zowel de vestigingen in Hengelo als Apeldoorn maakten radar en vuurleiding systemen. Philips heeft de boel verkocht in 1990, maar Thales in Hengelo maakt nog steeds radars van wereldklasse. De AOCS krijgt as we speak nieuwe SMART-L radars.

Frank Henzen:

‘t Was waarschijnlijk ook wel verstandig van Philips, niet zo de aandacht op zichzelf als Defensie-leverancier te vestigen. In de jaren ‘80 waren er nogal veel radicale / extreme actiegroepen op pad, die niet terugschrokken voor geweld, brandstichting, het doorknippen van hekken, inbraak, documenten-diefstal, vernielingen die voor honderdduizenden guldens schade aanrichtten. Denk, alleen al in Holland, maar aan RARA, Onkruit, Vredes Aktie Kamp, de bende van ds. Kees Koning, enz. enz.

Guus van der Horst:

Op ieder radarstation stonden ze de verticale (banaan) is om de hoogte te meten en de horizontale voor de positie (afstand). Zij stonden in Maasland (de Lier) t.b.v. opleiding. In Den Helder, Millingen en Appingedam paraat en in Velsen stond een zogenaamd slapend station, waar iedere week een andere ploeg naar toe ging vanuit Den Helder. Dat was standby zijn en wachtlopen. Bij elk radarstation was een LUA groep ter verdediging, eerst met vierling punt 50 en later met 40 lang 70.

Paul Solleveld:

Er waren destijds meerdere vestigingen van HSA, één daarvan was Apeldoorn, de radarsystemen die daar waren opgesteld waren voor de burgerluchtvaart of scheepvaart. De militaire tak van HSA was of is gevestigd in Hengelo. Apeldoorn was totaal ongeschikt voor militaire zaken zoals radarsystemen, denk daarbij aan beveiliging. En het personeel van Philips kon gewoon door de gangen van HSA lopen, dus totaal ongeschikt. Op de foto’s is een LAR radarsysteem te zien, LAR = Lange Afstands Radar. Volgens ingewijden destijds een bereikt van 400 km, en konden vliegbewegingen boven Polen van de Russische luchtmacht waarnemen.


 

De poort van de Prins Hendrik kazerne Nijmegen met wachten ervoor in 1927 toen het onderdak bood aan het Korps Koloniale Reserve. Bron: geheugenvannederland.nl

 

De Vliehors is een militair oefenterrein van 24 vierkante kilometer ten westen van Vlieland, die nu grotendeels gebruikt word door de KLu. Van 1955 tot 2004 was er ook een cavalerieschietkamp (CSK) van de KL hierop gevestigd. Wie zijn er hier gestationeerd geweest na de LIMOS? Er zijn een keer oefenraketten in die toren geschoten door een Deense piloot. Na de beschieting is er een nieuwe toren gekomen maar daar zitten ook alweer gaten in.

Foto 1 & 3: Arnold Koopman. Foto 2: Bert Verribs. Foto 4: Bas Joustra.


 

Oud naar verbouwd op het LIMOS terrein, blijft schitterend te zien hoe men geslaagd is een oude stadswijk op te tuigen met behoud van oude elementen van dit voormalig kazerne complex. Bron: Joop van Summeren.


 

De F-6 Hawker Hunter van het 325 squadron van vliegbasis Soesterberg op de open dag van de KLu in september 1967 op vliegbasis Eindhoven. Foto: Henk Schakelaar.


 

Een bijzonder plaatje van een NF-5 van het 313 squadron van vliegbasis Twenthe. De afbeelding van de NF-5 is gesitueerd op Glasgow Prestwick Airport in “84 of “85. Ik kan niks op internet vinden over oefeningen van de KLu in de streken van Glasgow. De trekker versleept hem naar de Engineteststand na een motorwissel. Foto: Herman Ulderink.


 

Het gefaseerd uit de roulatie nemen van de F-16's nu echt begonnen. Afgelopen dinsdag 22-09-2020 vloog de J-065 zijn laatste missie van vliegbasis Leeuwarden naar Volkel. Helaas word die helemaal uit elkaar gehaald waarbij de bruikbare onderdelen op voorraad worden gelegd en wat er van overblijft gaat naar de Domeinen in Soesterberg. Foto: Maurits Even. Bron: Ronald van der Valk.


 

Sud Aviation SE3160 Alouette III. Deze werden tot 1994 gebruikt in de Search and Rescue (SAR) rol in Leeuwarden. Foto: Dick de Ruiter.


 

Uit de schildershangaar op weg naar de shelter. Een F-16 gespoten in de demokleuren op vliegbasis Leeuwarden. Op 22 mei 1991 werd het toestel aan de pers getoond. Bron: Dick de ruiter.


 

Man Machine Teamwork. Aan het einde van de middag van het combi jubileum van het 311 en 312 squadron van vliegbasis Volkel op 24 augustus 2011, moesten de jubileumtoestellen weer terug naar hun eigen plekje. Bron: Mike Schoenmaker.

 

Op 21-10-1983 vierde het 323 squadron haar 35 jarig jubileum. Een van de bezoekers was een F-104 afkomstig van vliegbasis Volkel. Foto is afkomstig van: Harry Koning. 

De Douglas C-47 die op 16 december 1982 van vliegbasis Soesterberg naar het museum Kamp van Zeist werd versleept. Foto: Andre Vinke.


 

Vliegtuigen en grondmaterieel op vliegbasis Eindhoven staan klaar voor de herdenkingsvluchten omtrent 75 jaar Market Garden in september 2019. Foto: Stephan Lodewijks.


 

 

De F-16's van 322 squadron Leeuwarden worden op 10 december 2004 door de gronddienst van de Marine Vliegkamp Valkenburg naar hangaar 6 versleept. Alle toestellen overnachtten op Valkenburg i.v.m. de uitvaart van zkh Prins Bernhard een dag later voor een "missing man formation". Foto is afkomstig van: Arjan Koning.


 

Opleiding tot trekkerchauffeur bij de KLu door de jaren heen:

In 1960 met een David Brown trekker met daar achter een dummy die dezelfde afmeting had als een F-104 Starfighter. Foto: Beeldbank NIMH.

In 1989 met een Douglas trekker op vliegbasis Leeuwarden achter hangaar 4. De opleiding van mezelf waarbij ik moest oefenen met een twee-as platte wagen en daarna met een F-104 Starfighter. Ik moest achteruit om de pionnen heen en dan inparkeren in een denkbeeldige hangaar.

In 1994 met een Mercedes trekker op vliegbasis Volkel. Foto: Rene van de Ven.

 


 

In 1985 moest ik opkomen voor de militaire keuring in de Rabenhauptkazerne aan de Hereweg 111 te Groningen. Ik kon uitstel krijgen tot 1989 om mijn MTS-opleiding af te ronden. Daarna had ik maar een vakantie van 2 weken waarna ik met de trein naar de LIMOS te Nijmegen moest afreizen. Foto: Arnold Pool.


 

Wie van jullie zijn na de LIMOS te werk gesteld als trekkerchauffeur? Ik heb op de trekkerpool op vliegbasis Leeuwarden de tijd van mijn leven gehad. Bijna geen dag was hetzelfde. Ik heb er dik 30 jaar later speciaal een Facebook-groep voor laten aanmaken: "Aviation Tractor Drivers". Foto is afkomstig van Con van Veen.


 

Het werk wat ik deed na mijn opleiding bij de LIMOS. Versleep-scenes allemaal te zien in de Facebook-groep: "Aviation Tractor Drivers". Foto: Roel van Gestel.


 

Na de LIMOS te werk gesteld als trekkerchauffeur op vliegbasis Leeuwarden bij de Trekkerpool van het MT-squadron. Basis-commandant was Kol. Rotteveel, sqd-commandant was Maj. Lelie en hoofd-trekkerpool was Kpl1 v/d Boogaard. Ik was van lichting 89-4.


 

Trekkerpool vliegbasis Leeuwarden 1990. vlnr boven: Veldman en Mulder. vlnr onder: Ik, Kroos en Lamein. Chauffeurs van zwaar transport bij het MT-Squadron met als hoofdtaak: Het verslepen van straaljagers en gronduitrusting met een vliegtuigtrekker, om die op de juiste tijd en plaats beschikbaar te hebben, op de juiste onderhoud locatie.


 

Vrijdagmiddag bij de trekkerpool in hangaar 7, op vlb Leeuwarden, zat de werkweek er weer op en dan maar wachten op het seintje van onze chef: kpl1 v/d Boogaard, waneer we weer huiswaarts mochten gaan. Ik ken al mijn collega's nog bij achternaam behalve die het meest rechts staat op de foto.


 

Ik was lid van de AVNM.


 

Na de LIMOS als trekkerchauffeur op Leeuwarden gebeurde het weleens vaak, dat je op een dag haast geen ritjes had. Dan ging je de tijd doden door bijna de hele dag te gaan klaverjassen. Degene in het DT was onze chef van de trekkerpoule: Kpl1 van den Boogaard. Soldaten van links naar rechts: Ik, Lamein en Van de Brug. 1990.


 

Op schietbaan Heumensoord waar we vroeger schietoefening kregen, tijdens onze opleiding bij de LIMOS, word nu wel eens gebruikt door Bureau Wedstrijdsport CLSK, wat ik op Facebook las. Wie weet of het nog van de Klu is en/of het voor commerciële doeleinden word gebruikt? De MOR stond ook op dat terrein, is dat gebouw daar nog?


 

Ik had nergens een hekel aan tijdens mijn opleiding bij de LIMOS, behalve dan de NBC-oefening in de MOR (gaskamer). Ik was achteraf blij dat dat achter de rug was. De instructie-sergeant zei achteraf tegen ons dat hij verbaast was, dat er niet 1 van ons over de nek was gegaan alleen een paar met tranende ogen, want de oefening verliep alles behalve vlekkeloos. We hadden ook nog de pech dat we de eerste groep waren die de MOR in moesten. Dat betekende dat de gastabletten nog moesten worden aangestoken door de instructie-sergeant. Wij moesten daarna rondjes lopen om het gas goed te verspreiden. De gasconcentratie was op zijn aller hoogst tijdens onze oefening.


 

Donderdagavond was altijd de vaste stapavond van de soldaten van de LIMOS. We gingen meestal naar de discotheek de Swing en Taboe. Die laatste hield je gewoon op met een busje bij de ingang van het kazerne-terrein. Deze discotheken bestaan nog steeds. Ik zat liever in de kroeg het Vosje vlakbij de LIMOS, want ik was niet zo'n disco-type. Na het wachtlopen op zondag, ben ik daar ook met de hele wachtploeg geweest en hebben we hem daar goed geraakt. Ik heb daar de hele B-vlucht onder de tafel gezopen. Maandagmorgen daarop moesten we de gaskamer in met NBC-pak aan en gasmasker op en toen werd het me helemaal zwart voor de ogen.


 

Mijn PSU. De grootste stommiteit wat ik heb begaan tijdens mijn opleiding bij de LIMOS en van mijn hele diensttijd was: Dat ik na een tweedaagse oefening bij aankomst mijn hele bepakking inclusief mijn uzi op mijn bed had afgeworpen en direct naar de eetzaal was gelopen. Ik was helemaal vergeten de uzi in de PSU-kast te zetten en hem af te sluiten. Onze klasse-commandant SM Kolenaar heeft het in beslag genomen en vervolgens bij de OOBT afgeleverd. Ik mocht hem later daar weer ophalen met een beste uitbrander. Ik mag van geluk spreken want ik had hier wel verzwaard voor kunnen krijgen.


 

 

Mijn strepen alsnog officieel gekregen samen met een erepenning na bijna 30 jaar na mijn diensttijd door AOO Massop (ceremoniële zaken) namens de Klu. Dit als waardering voor de 100% inzet die ik heb getoond, tijdens mijn te werkstelling op vliegbasis Leeuwarden als trekkerchauffeur.


 

Wie kent ze niet, alle inentingen (stereoprik) op de LIMOS. Ze deden dat altijd op vrijdagmorgen voor het weekendverlof, mocht je er ziek van worden was het in je eigen tijd.


 

Gevonden op zolder: Mijn militairpaspoort.


 

Ik ben van lichting 89-4 en ik zat bij het 3e Instructie squadron in klas A3 in de maanden augustus en september 1989. Onze klas-commandant was sergeant-majoor Kolenaar en onze squadron-commandant was kapitein de Haas. Na mijn soldaten-opleiding op de LIMOS, ben ik te werk gesteld op de militaire vliegbasis Leeuwarden als vliegtuig-trekkerchauffeur. De laatste maand van mijn dienstplicht had ik de rang van soldaat der eerste klasse.
https://www.koehoren.com/dienstplicht
Zijn er ook collega's het zij van de klas op de LIMOS en/of als te werkstelling als vliegtuig-trekkerchauffeur, het maakt niet uit op welke vliegbasis. Van de vliegbasis heb ik wel veel foto's maar van de LIMOS niet. Ik hoop dat ik veel reacties krijg en het zou mooi zijn met foto's. Sowieso is er maar weinig te vinden op internet wat gaat over werkzaamheden met een vliegtuig-trekker. j.koehoren@kpnmail.nl.


 

Poortwachters van de KLu: Binnen de Koninklijke Luchtmacht bestaat de traditie om een vliegtuig dat in het verleden operationeel heeft gevlogen na uitfasering terug te plaatsen op de toenmalige thuisbasis.

1) Einhoven, foto: Giovani SN. 2) Eindhoven, foto: Hans Hofland. 3) Gilze-Rijen, foto: Jan Klijs. 4) Gilze-Rijen, foto: Werner van der Wiel. 5) Kamp van Zeist, foto: Jan Tjalks. 6) Leeuwarden foto: Michael de Boer. 7) Leeuwarden, foto: Milspotters Forum. 8) Leeuwarden, foto: Milspotters Forum. 9) LIMOS, foto: Wimjan Vrooland. 10) Museum Deelen, foto: Marco Hagens. 11) Nieuw Millingen, foto: René Foppes. 12) Texel International Airport, foto: Jan Eenling. 13) Twente, Foto: Gerrit Hof. 14) Volkel, foto: Michael de Boer. 15) Volkel, foto: Theo Rombout. 16) Ypenburg, foto: Andre Keus. 17) Woensdrecht, foto: Hans Oorthuijs.


 

Vroeger gingen veel militairen van de LIMOS naar een café in de Groesbeeksedwarsweg, ernaast zat een cafetaria. Volgens mij heette dat café in die tijd: "Het Vosje". Foto: Bernadet Wolken.